6 Tips voor je konijn in de lente

6 Tips voor je konijn in de lente

met Geen reacties

De afgelopen twee weken deelden we al tips voor je hond en je kat op onze site. Deze week hebben we tips voor alle eigenaren van konijnen. Ook voor deze kleine vrienden is het belangrijk rekening te houden met hun behoeften in de lente.

In deze blog spreken we vaak over ‘het konijn’. Maar we bedoelen natuurlijk je konijnen, want een konijn kan niet alleen leven. Konijnen zijn groepsdieren en hebben soortgenoten nodig om mee samen te leven. Heb je nu maar 1 konijn en wil je graag een vriendje aanschaffen? Neem contact op met Kaatje Keutel in Lelystad, zij helpen je graag verder.

Naar buiten
Veel eigenaren zien het fijne weer buiten en bedenken dat hun konijnen het vast net zo lekker zullen vinden. Het is alleen niet altijd even handig. Is je konijn gewend aan 20 graden binnen, dan kan je hem eigenlijk pas naar buiten doen als het buiten ook zo’n 20 graden is. Even in het zonnetje, uit de wind en op schoot bij een temperatuur van 15 graden kan wel even. Maar een hele ochtend, middag of zelfs een hele dag buiten is zeker nog geen optie. Laat je konijn langzaam wennen aan de meer koude omgeving buiten en ga dit pas doen als het overdag en in de nacht boven 10 graden is.

Gras
Zodra het langer licht is en de temperatuur omhoog gaat, gaat het gras ook groeien. Voor konijnen natuurlijk een heerlijk maaltje, maar geef ze niet te veel toegang tot vers gras. Dit kan zorgen voor heftige buikpijn en/of diarree. Start met 5 minuten en tel daar iedere dag een paar minuten bij op. Houdt de keutels goed in de gaten en geef minder lang toegang tot vers gras als de keutels zachter worden.

Vaccinaties
Het voorjaar is het beste moment om je konijn te laten vaccineren. Zo heeft hij/zij de beste bescherming in het seizoen dat de ziektes waartegen wordt gevaccineerd worden overgedragen. Meer over de vaccinaties die konijnen krijgen lees je op deze pagina.

Myiasis (madenziekte)
Dit is een mogelijk dodelijke ziekte veroorzaakt door vliegen. Het proces kan enorm snel verlopen (zelfs binnen 24 uur) en is zeer pijnlijk voor je konijn. Myiasis wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die haar eitjes legt in ontlasting of urine. Is het verblijf niet goed schoon, heeft je konijn last van diarree, dan is de kans extra groot dat de vlieg eitjes legt bij of zelfs direct op je konijn. Wanneer de eitjes uitkomen, gaan de larven eten en ze eten vervolgens je konijn op. Het precies zo erg als het hier staat. Als je konijn Myiasis heeft, is het dus echt een spoedgeval!

Voorkomen doe je door het verblijf goed schoon te houden en je konijn minimaal twee keer per dag te controleren. Geef je konijn een gezonde voeding en voorkom op die manier diarree. Maar het voorkomen van vliegen is zeker ook aan te raden. Dit kan met een goed vliegengaas al eenvoudig gedaan worden. Als laatste is er ook een bestrijdingsmiddel verkrijgbaar, dat je veilig in het hok en op je konijn kan gebruiken. 

Verharen
Zoals bij honden en katten, verharen konijnen in het voorjaar enorm. Het ene konijn heeft er meer last van dan het andere, maar het is aan te raden om je konijn wekelijks even te borstelen om ze zo sneller van hun wintervacht af te helpen. Buiten dat je ze hiermee helpt, voorkom je ook verstopping van hun maagdarmkanaal met haren, omdat ze hun haren niet zelf plukken/likken en zo binnenkrijgen.

Huisvesting
In de lente is het ook altijd goed om te kijken hoe het staat met het onderkomen van je konijn. Hoe is je buitenren de winter doorgekomen? Moet je dingen opknappen of vervangen misschien? Is het nog veilig en heeft je konijn eigenlijk wel voldoende ruimte? Wil je weten waar het verblijf van je konijn aan moet voldoen? Dan verwijzen we je graag naar de site van Bunny Bunch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *