Huisdierenlijst is ingegaan, maar je dier wegdoen is echt niet nodig!

Huisdierenlijst is ingegaan, maar je dier wegdoen is echt niet nodig!

met Geen reacties

Via het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Sinds maandag 1 juli 2024 is de huis- en hobbydierenlijst geldig. Dit houdt in dat voortaan alleen de zoogdieren die op de lijst staan, mogen worden gehouden als huisdier. Maar dat betekent niet dat dieren die nu als huisdier bij iemand leven of in dierenspeciaalzaken wachten op een nieuwe eigenaar nu ‘weg moeten’, omdat ze niet op de lijst staan!

Er is namelijk een overgangsregeling. Daarin staat dat als een dier al aanwezig was in Nederland op 1 juli 2024, hij gewoon mag blijven leven als huisdier totdat hij doodgaat. Hij mag ook verkocht worden of worden weggegeven.

Dat geldt ook voor dieren die op 1 juli 2024 nog niet geboren waren, maar van wie de moeder al drachtig (zwanger) was op 1 juli 2024. Zij mogen dus ook gewoon geboren worden, verkocht of weggegeven worden en als huisdier blijven leven tot ze doodgaan.

Er zijn wel voorwaarden:

  1. Je moet aannemelijk kunnen maken dat het dier op 1 juli al aanwezig was of dat zijn moeder op 1 juli al drachtig was.
  2. Je moet ervoor zorgen dat het dier zich vanaf 1 juli niet kan voortplanten.

Eigenlijk zegt de huisdierenlijst dus dat er van de diersoorten die niet op de lijst staan, geen dieren meer bij mogen komen in Nederland. Er mogen van die diersoorten geen vrouwtjes gedekt worden en die soorten mogen ook niet uit het buitenland naar Nederland worden gehaald vanaf 1 juli. Maar zijn ze er al op 1 juli 2024, dan mogen ze nog gehouden worden (onder voorwaarden).

Je vindt de huis- en hobbydierenlijst op de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Zorg goed voor je dier

Heb je een dier dat niet op de lijst staat, blijf dan gewoon goed voor hem zorgen. Het is helemaal niet nodig je dier weg te doen. Is het een groepsdier, dan moet je er wel voor zorgen dat er geen ongecastreerde mannetjes en vrouwtjes bij elkaar zitten, want er mogen niet meer dieren van die soort bijkomen. Ze mogen dus geen jongen krijgen. Overleg met je dierenarts wat voor jouw diersoort mogelijk is: misschien kun je een mannetje laten castreren, misschien is het nodig om mannetjes en vrouwtjes voortaan apart van elkaar te houden.

Is er iets met je dier aan de hand, ga dan ook gewoon met hem naar de dierenarts. Dat blijft toegestaan, sterker nog: in de wet staat dat je ervoor moet zorgen dat je dier de verzorging en hulp krijgt die hij nodig heeft. De dierenarts heeft bovendien niet als taak om te controleren of jouw dier aan de voorwaarden van de overgangsregeling voldoet.

Een dier aanschaffen dat niet op de lijst staat

Wil je een dier kopen dat niet op de lijst staat? Vraag dan om een aankoopbewijs waarop de geboortedatum van het dier staat. Zo kun je laten zien dat het dier er al was voor 1 juli. Wil je een dier uit een opvang halen dat niet op de lijst staat? Vraag ook dan om aankoop- of adoptiepapieren met bewijs dat het dier voor 1 juli al werd gehouden (door de vorige eigenaar of in de opvang).

Van sommige dieren zal het nog lang mogelijk zijn om, helemaal volgens de wet, een jong dier te kopen. Een chinchilla heeft bijvoorbeeld een draagtijd van bijna 16 weken. Daarna drinken de jongen nog een week of 8 bij hun moeder. Pas daarna kunnen ze verkocht worden, dus als een chinchillavrouwtje in de laatste week van juni nog gedekt is, kunnen haar jongen pas verkocht worden over minstens 24 weken. En dat is dan gewoon toegestaan volgens de wet, als er bewijs is dat het vrouwtje al voor 1 juli 2024 drachtig was. Vraag dat bewijs mee als je zo’n dier aanschaft.

Meer lezen

Meer over de huisdierenlijst, wat wel en niet mag en hoe je aan de voorwaarden van de overgangsregeling voldoet, lees je in ons artikel ‘Huis- en hobbydierenlijst (positieflijst)’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *