Vaccinatie en bijwerkingen

Vaccinatie en bijwerkingen

met Geen reacties

Bij Uw Dierenarts vaccineren we je hond, kat of konijn op maat. Zo zorgen we ervoor dat je dier zo goed mogelijk beschermd is tegen besmettelijke ziektes. Naast deze bescherming kan het voorkomen dat een vaccinatie ook bijwerkingen geeft. Gelukkig zijn de meeste bijwerkingen mild en kortdurend en heeft je huisdier er niet veel last van.

Waarom ontstaan bijwerkingen na vaccinatie?
Door het geven van een vaccinatie wordt een gewenste afweerreactie in het lichaam opgewekt. In het vaccin zitten dode of verzwakte virussen of bacteriën, of kleine deeltjes daarvan. Na toediening van het vaccin gaat het immuunsysteem van je dier afweercellen en antistoffen maken. Hierdoor ontstaat bescherming tegen de ziekteverwekkers en wordt je huisdier niet of veel minder ziek bij besmetting. De afweerreactie die ontstaat kan ook ongewenste neveneffecten hebben, dit noemen we bijwerkingen. Zeer zelden kunnen de hulpstoffen in een vaccin een reactie veroorzaken.  

Wat voor bijwerkingen kunnen voorkomen na vaccinatie?
Bijwerkingen kunnen we onderverdelen in lokale reacties en reacties in het gehele lichaam. Bij lokale reacties kun je denken aan zwelling op de plaats waar de injectie is gegeven, waarbij een enkele keer deze plek ook gevoelig kan zijn of warm kan aanvoelen. Deze zwelling trekt vanzelf weg binnen enkele dagen tot weken.

Meer algemene lichamelijke reacties zijn een stuk zeldzamer en gelukkig ook meestal niet ernstig. Voorbeelden zijn sloomheid, tijdelijke lichte verhoging of koorts en verminderde eetlust. Daarnaast zien we zeer zelden milde symptomen die lijken op de ziekte waar juist tegen gevaccineerd wordt. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld ooguitvloeiing, of wat niezen of hoesten na een kennelhoest enting bij de hond. Immuunaandoeningen worden zeer zelden beschreven en zijn vaak lastig aantoonbaar te koppelen aan de vaccinatie.

Een andere categorie zijn overgevoeligheidsreacties. Deze reacties kunnen voorkomen bij elk medicijn dat wordt gegeven. Het is een abnormale reactie van het lichaam, meestal zeer kort na het toedienen van een stof. Bij vaccinaties worden gelukkig maar zeer zelden overgevoeligheidsreacties gezien. Als het wel voorkomt kan een dier onder andere acute maagdarmklachten laten zien zoals braken en diarree, zwellingen van de huid, benauwdheid of zwakte. Bij ernstige overgevoeligheidsreacties zullen we het dier direct een passende behandeling geven.

Het is goed om te weten dat er veel onderzoek gedaan wordt naar de bijwerkingen van vaccins, en dat de meeste bekend zijn. Merk je een bijwerking bij je dier na een vaccinatie vinden we het belangrijk dat je dit meldt aan ons.

Het vaccineren van je huisdier zien wij als iets dat heel verstandig is! Gelukkig is het risico op ernstige of langdurige bijwerkingen erg klein. Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, stel ze gerust bij Uw Dierenarts tijdens een afspraak, aan de telefoon of balie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *