Ontwormen op maat

Ontwormen op maat

met 2 reacties

Al jarenlang is het advies van dierenartsen om preventief 4 keer per jaar te ontwormen. Dit is ook het advies van het European Scientific Counsel Companion Animal Parasites (ESCCAP). Tot voor kort werden ontlastingsonderzoeken bij honden en katten eigenlijk nooit uitgevoerd, maar waarom eigenlijk niet?

Ontlastingsonderzoeken zijn niet eenvoudig. Wormen en vooral de verschillende wormeieren zijn in veel gevallen lastig te vinden voor een ongetraind oog. En helaas krijgen dierenartsen en paraveterinairen deze training niet tijdens hun opleidingen. Hiervoor moet een aparte nascholing voor gevolgd en deze worden bijna niet gegeven. Omdat weinig klinieken deze onderzoeken uitvoeren, is er weinig interesse in deze trainingen en omdat er niet zoveel trainingen zijn, worden de onderzoeken niet zo veel uitgevoerd..

Vetscan Imagyst
Maar door de huidige technologie is het nu mogelijk dat er door een computer wordt beoordeeld of er wormeieren in de ontlasting zitten en om welke soort het dan gaat. Dit apparaat heet de Vetscan Imagyst. 

Hoe werkt dat?
De paraveterinair maakt het preparaat klaar en dit wordt onder de digitale microscoop gelegd. Deze maakt heel veel foto’s/afbeeldingen van het preparaat en deze afbeeldingen worden door een database gehaald. Wanneer de computer vergelijkbare afbeeldingen ziet, kan het bepalen welke wormeieren er in de ontlasting aanwezig zijn. Vindt de computer afbeeldingen waar geen duidelijke beoordeling van gemaakt kunnen worden, stuurt hij deze door naar een laborant. Deze beoordeeld ze en zorgt voor een uitslag.

De toekomst
Voor ons is de tijd van het ontwormen op maat aangebroken. Het advies om twee keer per jaar de ontlasting te laten onderzoeken en indien nodig te ontwormen is er nu. We hopen dat je samen met ons deze toekomst tegemoet wilt gaan.

Wat moet je doen?
Je verzameld van 1 keer een klein beetje ontlasting in een potje dat wij verstrekken. Dit breng je naar de kliniek en binnen 24 uur ontvang je van ons een uitslag. De kosten van een ontlastingsonderzoek zijn €27,50.

2 Responses

 1. Sabine Beekmans
  | Beantwoorden

  vraagje: kun je ontlasting voor wormenonderzoek ook op zaterdagochtend brengen. Toevallig hebben wij volgende week zaterdag een afspraak voor controle dus dan zou ik de ontlasting van onze beide honden willen brengen.

  • Hoi Sabine
   Het is geen probleem om dit te brengen. We moeten alleen wel de mogelijkheid hebben om het in te zetten die dag. Als je het direct brengt om 10.00 uur is daar de meeste kans op. Breng je de ontlasting pas om 12.00 uur hebben onze paraveterinairen die dag niet voldoende tijd en zal het onderzoek pas op maandag uitgevoerd worden. Dit is gewoon mogelijk, de ontlasting wordt goed bewaard tot die tijd.
   Groet, Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *