5 Tips in de lente voor je hond

5 Tips in de lente voor je hond

met Geen reacties

De lente staat voor de deur en we kunnen haast niet wachten op het aanhoudende mooie weer in ons land. Ook onze honden genieten van het warmere weer en veel van hen houden van het zonnetje. Toch zijn er ook dingen om rekening mee te houden in dit seizoen.

Warmte
Het is misschien een open deur, maar met de warmte komt ook weer de hitte in je auto. Hoewel het misschien niet veel lijkt kan een zonnetje op je auto al snel voor een oveneffect binnenin zorgen. Laat je hond dus nooit in de auto wachten. Neem hem mee of laat hem thuis.

Teken
Het tekenseizoen in Nederland loopt van maart tot en met oktober en soms zelfs november. Het is belangrijk om je hond na iedere wandeling te controleren op teken en een goed werkend middel te gebruiken om teken te voorkomen. Het beste kan dan gekozen worden voor een tekenwerend middel. We geven je graag een advies voor jouw huisdier.

Jonge dieren
De natuur ontploft. Niet alleen de bladeren aan de bomen, het gras op de grond en de bloemen komen tot groei. Ook worden er in dit seizoen veel dieren geboren. Houd daar rekening mee als je naar het bos gaat. Laat je hond niet loslopen in deze periode als hij of zij onvoldoende onder appèl is, om te voorkomen dat de jonge dieren verstoord worden. Of ga naar een losloopgebied en laat daar alleen je hond los als dat op dat moment ook is toegestaan.

Grasaren
Ze lijken misschien niet zo gevaarlijk, maar een grasaar is een gemeen ding dat voor veel pijn en ongemak kan zorgen bij je hond. Een grasaar is een pluimvormig zaad met weerhaakjes van wilde grassoorten. Ze blijven hangen in de vacht en kruipen door de weerhaakjes met name in oren en tussen tenen. Ook vinden we ze soms terug aan de binnenkant van het ooglid. Heeft je hond last van zijn oren, gaat hij of zij kreupel lopen of veel likken aan een pootje? Neem dan contact op met de praktijk, de dierenarts kan beoordelen of een grasaar de mogelijke oorzaak is.

Hondenvriendjes
Zodra het beter weer wordt zien we helaas het aantal bijtwonden bij honden toenemen. Houd daarom rekening met elkaar. Zie je een aangelijnde hond in het bos, lijn je eigen hond dan ook aan. Is je hond minder vriendelijk, leer hem of haar een goed passende muilkorf te dragen en voorkom dat er gebeten kan worden. Dit lijkt misschien niet zo aardig, maar het tegenovergestelde is juist waar. Omdat je hond een muilkorf draagt kan hij of zij juist lekker even loslopen. Wil je je hond een muilkorf aanleren? Doe dit dan op een positieve manier. Het team van Martin Gaus Hondenschool Lelystad kan je eventueel verder helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *