Castratie van de reu

Castratie van de reu

met Geen reacties

Jaren en jaren hebben dierenartsen het advies gegeven om je jonge reu te castreren. Zo zou hij minder of geen ‘reuen-gedrag’ gaan vertonen en makkelijker zijn. Inmiddels zijn we van dat advies wel terug aan het komen. Want bij veel honden is dit lang niet altijd het effect.

Hormonen

Honden hebben hormonen nodig om uit te kunnen groeien tot evenwichtige honden. Het lijf, de spieren en kraakbeen hebben dit nodig om goed te vormen. Wanneer wij die hormonen op een vroege leeftijd weghalen, kunnen problemen op latere leeftijd ontstaan. Maar wat is dan nu het advies?

Sociaal opgroeien

Het beste voor je reu is om sociaal op te groeien. Kennis te maken met alle andere hondenrassen, dieren en mensen die hij in zijn leven kan tegenkomen. Tijdens de pubertijd worden veel reuen onzeker en gaan dit compenseren door zich stoerder voor te doen. Belangrijk in deze fase is het om met je hond te blijven trainen op een hondenschool. Of anders minimaal dagelijks te blijven werken aan jullie band en sociale contacten.

Wat dan?

Op het moment dat je reu volgroeid en uit de puberfase is (ongeveer 1,5-2,5 jaar leeftijd) kan er gedacht worden aan castratie. Waarbij eerst een test doen met een chemisch implantaat, dat 6 maanden werkzaam is, is aan te raden. Is het effect positief? Dan kunnen we de hond inplannen voor de chirurgische ingreep.

Advies

Wil jij hulp bij de keus of je je jonge reu moet castreren of niet? Neem dan contact op met de medewerkers van Martin Gaus Hondenschool Lelystad. Zij hebben veel inzichten in het gedrag van honden en de mogelijke uitkomst van castratie op het gedrag van jouw vriend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *