Officiële waarschuwing voor fokker van Sphynx katten

Officiële waarschuwing voor fokker van Sphynx katten

met Geen reacties

Via de KNMvD (geschreven door Julia Hamel)

In Nederland is het sinds 2014 verboden om te fokken met dieren die genetische afwijkingen en ziekten kunnen doorgeven aan hun nakomelingen. De NVWA handhaaft hierop en heeft in het verleden al meermalig boetes uitgedeeld aan fokkers die zich niet hieraan houden. Bijvoorbeeld fokkers van Scottish Fold katten of van te brachycephale hondenrassen. De NVWA heeft nu voor het eerst een officiële waarschuwing gegeven aan een fokker van Sphynx katten. Omdat er nog niet eerder is gehandhaafd op dit kattenras betreft het enkel nog een waarschuwing. In de toekomst kunnen de fokkers van Sphynx katten hier een boete voor krijgen.

Zie ook de website van Dier&recht 

Zie ook de website van de NVWA

Dit kattenras heeft geen vacht en snorharen waardoor er een verhoogd kans is op verbranding in de zon, huidinfecties en hebben zij een verminderde thermoregulatie. De toezichthouder zegt hierover het volgende:

”Dit type katten mist ook vaak de snor- en tastharen. Deze haren zijn voor de kat van essentieel belang: hiermee voelen ze de minste of geringste aanraking. Zonder haren is niet alleen de zintuigelijke waarneming tot hun omgeving beperkt, ook de communicatie met andere katten is gebrekkig. Katten gebruiken hun vacht en snorharen om te laten zien hoe ze zich voelen: dit kan een naaktkat niet.”

Dierenartsen zullen nog met dit ras geconfronteerd worden, gezien er geen houdverbod is. De KNMvD ontvangt regelmatig vragen over de omgang met dieren waarmee niet gefokt mag worden. Als dierenarts mag je deze katten behandelen en vaccineren zoals elke andere kat. Actieve fokbegeleiding is echter niet toegestaan. Ook is het advies om fokkers op het verbod te wijzen als zij hiervan nog niet op de hoogte zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *