Laat (zwerf)katten op Cyprus!

Laat (zwerf)katten op Cyprus!

met Geen reacties

Via KNMvD, geschreven door Julia Hamel

Dierenartsen maken zich zorgen. Afgelopen zomer werden zij opgeschrikt door berichten uit Cyprus. Daar gingen duizenden katten dood door een besmetting met een nieuw type kattencoronavirus. Dit nieuwe type is waarschijnlijk ontstaan door uitwisseling van stukjes virus tussen een “oud”, al bekend kattencoronavirus en een ander soort coronavirus dat bij honden wordt gevonden. Hierdoor kunnen katten elkaar nu besmetten via hun ontlasting. Dat kon eerst niet. Deze nieuwe variant is niet gevaarlijk voor mensen.

Zonder behandeling dodelijk

Kattencorona komt regelmatig bij katten voor en is meestal onschuldig. Een kat wordt er niet ziek van. Hoe het komt is nog onbekend, maar bij sommige katten verandert er iets aan het virus. Hierdoor ontstaat FIP, dat betekent Feline Infectieuze Peritonitis. Van FIP worden katten wel erg ziek. Ze krijgen koorts en een dikke buik, worden sloom en gaan dood. Heel lang was er geen behandeling voor FIP. Die behandeling is er nu wel, maar is erg duur.

Besmettelijk

Een kat die FIP kreeg door de “oude” variant van het kattencoronavirus was niet besmettelijk voor andere katten. De variant die op Cyprus is ontstaan is dat wel. Daarom gingen daar zoveel katten dood deze zomer. Dit gevaarlijke en besmettelijke “nieuwe” virus is inmiddels ook gevonden bij een paar katten in het Verenigd Koninkrijk. Die katten kwamen allemaal van Cyprus. Er zijn daar heel veel zwerfkatten en meerdere stichtingen die een thuis zoeken voor deze katten. Deze katten kunnen echter ziektes met zich meebrengen. Neem daarom geen katten van Cyprus als herplaatser op en neem ze niet mee terug van vakantie. Zorg er zo voor dat deze dodelijke ziekte zich niet verder verspreid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *