Hoe vaak zie jij je tandarts?

Hoe vaak zie jij je tandarts?

met Geen reacties

Als ik vertel aan familie, vrienden en kennissen dat onze hond ieder jaar onder narcose gaat om haar gebit te laten reinigen, word ik raar aangekeken. Terwijl iedereen het normaal vindt om iedere 6 maanden zelf bij de mondhygiëniste in de stoel te zitten. Het punt om dit ook jaarlijks voor je hond of kat te doen, daar zijn we nog lang niet denk ik.

Niet poetsen

Stel je voor, je poetst niet iedere dag, twee keer je tanden. Je flost niet dagelijks en een bezoek aan de tandarts doe je ook niet. Misschien heb je wel eens naar het programma ‘Dit is Mijn Lijf!’ of de Engelse kijkcijferhit ‘Embarrassing Bodies’ gekeken. Genoeg dramatische gebitten die daar voorbij zijn gekomen.

Niet meer eten

Die gebitten zien wij in de kliniek bijna dagelijks. Honden en katten die met stank uit hun bek en enorm veel pijn rondlopen. Eigenaren zeggen vaak: ‘Maar hij eet nog gewoon, dus kan hij geen pijn hebben.’ Onze reactie is dan dat een hond of kat past stopt met eten als hij echt niet meer kan en dan dood zal gaan. Stoppen met eten is niet iets dat ze snel zullen doen.

Controle en advies

Jaarlijks wordt er in Nederland een beetje extra aandacht gegeven aan de tanden en kiezen van huisdieren tijdens de Maand van de Gebitsverzorging. Gedurende de maand februari ben je welkom met je hond of kat tijdens een van onze spreekuren. Een paraveterinair met extra kennis van tandheelkunde onderzoekt het gebit van je hond of kat. Aan de hand van de bevindingen wordt er een advies gegeven. Overigens ben je niet alleen in februari daarvoor welkom om te komen. Het jaar rond hebben we deze mogelijkheid.

Een van de beste adviezen is om dagelijks te poetsen. Net zoals wij dat doen, maar dan met een speciale tandenborstel en tandpasta speciaal voor dieren. Ik kan allemaal excuses bedenken waarom ik dat advies niet opvolg. Maar waar het op neer komt is dat ik de tanden van onze hond niet poets. In plaats daarvan laat ik het jaarlijks schoonmaken.

Geschreven door Rianne van der Wal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *