Koop geen kortsnuit

Koop geen kortsnuit

met Geen reacties

Veel mensen vinden honden met een korte snuit schattig. Vooral hun ‘koddige’ uiterlijk en gesnurk lijkt aantrekkelijk. Het snurken is alleen niet schattig, het is juist erg zielig.

Misvormd

De dieren snurken omdat hun neus plat en misvormd is. De neusgaten zijn erg nauw en hun luchtpijp deels geblokkeerd. Dat maakt dat ze altijd benauwd zijn. Vergelijk het met het ademen door een rietje. En probeer dan nog een rondje door je huis te rennen of een sprintje buiten te trekken. Je kunt je voorstellen dat dat echt niet mogelijk is.

De afwijkende gedrongen lichaamsbouw en de enorme huidplooi(en) bij de neus veroorzaken daarnaast ook nog huidproblemen.

Kortsnuiten hebben vaak last van:

  • Benauwdheid
  • Oververhitting
  • Slaapapneu
  • Oogaandoeningen
  • Gebritsproblemen
  • Huidproblemen
  • Rug- en nekhernia’s
Kosten

Aan een kortsnuit hangt een prijskaartje. Niet alleen qua aanschaf, maar zeker ook bij de dierenarts kan je veel geld kwijt zijn. Operaties aan luchtwegen, neusplooien en een hernia zijn veelvoorkomend. Maar ook huid- en oogklachten kunnen enorme kosten met zich meebrengen.

Fokkerij

In Nederland is het verboden om te fokken met honden met een te korte snuit. Het is nog niet verboden om ze te verkopen of te kopen. Bovendien blijven fokkers aan de vraag naar deze honden en katten voldoen vanuit het illegale circuit. Of worden ze vanuit het buitenland naar Nederland gehaald. Het fokken van deze dieren stopt alleen wanneer ze niet meer gekocht worden.

Misschien heb je inmiddels een kortsnuit en schrik je van dit bericht. Je bent je niet bewust geweest van de keus die je destijds maakte bij de aanschaf. Dat zien we heel veel. Maar wat moet je nu doen?

  • Ga naar je dierenarts en laat je dier nakijken.
  • Volg de adviezen van je dierenarts zo veel mogelijk op.
  • Voorkom of bestrijd overgewicht van je dier. Zijn of haar leven is echt veel fijner zonder dat pondje te veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *