Genieten van je oude dag

Genieten van je oude dag

met Geen reacties

Ouder worden hoeft niet met gebreken te gebeuren. Dat is iets wat wij als dierenartsen en paraveterinairen alle huisdieren eigenaren op het hart willen drukken. Een huisdier hoeft geen pijn te hebben als hij ouder is. Stram lopen en moeilijk eten hoort dus niet bij het ouder worden omdat we daar iets aan kunnen doen.

We willen onze dieren allemaal een fijne oude dag geven. Daar hoort volgens ons goede diergeneeskundige zorg bij. Maar ook thuis kun je veel doen om je huisdier een fijne oude dag te geven. Maar waar moet je dan aan denken?

Honden
Onze trouwe viervoeters hebben op een gegeven moment in hun leven minder plezier in het spelen met andere honden. Dat kan natuurlijk te maken hebben met lichamelijke ongemakken, waar we met pijnstilling heel goed iets aan kunnen doen. Maar het kan ook komen omdat ze de interactie minder prettig vinden. Je oudere hond actief bij andere honden weghouden, kan jouw hond dus een fijnere dag geven.

Oudere honden liggen meer te slapen en hun lichaam kan extra ondersteuning tijdens al die uurtjes slaap goed gebruiken. Een mand met lage instap is fijn. Maar ook een orthopedisch kussen is heel erg lekker. Warmte van het lichaam wordt beter vastgehouden en het kussen past zich helemaal aan, aan het lijf kan je hond.

Katten
De wereld van de oudere kat wordt vaak kleiner. Dat heeft vaak te maken met artrose, waar we iets aan kunnen doen, maar katten kiezen er vaak voor om alleen nog maar beneden of juist boven te blijven. Zorg dat de wereld van je kat ook daadwerkelijk op die verdieping te vinden is.

Twee kattenbakken, zonder kat en met een lage instap zijn een must. Een plek in de buurt voor water en voer uiteraard ook. Kies verder voor verschillende rustige en zachte plekjes om te slapen. Op de grond, onder bijvoorbeeld het bed of op hoogte, met extra stapjes om daar te kunnen komen zijn net zo belangrijk.

Konijnen
Ook konijnen kunnen last krijgen van artrose. Belangrijk is dat deze dieren naast pijnstilling een aangepaste huisvesting krijgen. Je kunt je voorstellen dat deze konijnen liever niet omhoog springen. Even het nachthok in wordt dus een stuk lastiger. Maar ook over een randje springen is niet zo eenvoudig meer.

Er zijn nog veel meer aanpassingen die je kunt doen voor je huisdier op leeftijd. Wil jij weten wat jij kunt doen voor jouw vriendje? Neem dan contact op met je dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *