6 tips om je oudere hond vrolijk en gezond houden

6 tips om je oudere hond vrolijk en gezond houden

met Geen reacties

Op een gegeven moment valt je hond in de categorie senior. Bij de meeste rassen is dat vanaf zo’n 7 jaar leeftijd. Is je hond een senior, is het belangrijk extra op te letten op (gedrags)veranderingen. De gezondheid van een ouder wordende hond zal steeds meer aandacht vragen. Wil je zo lang mogelijk van hem genieten, geef je hem naast liefde ook de ondersteuning en speel je in op zijn veranderende behoeften. 

Beweging
Beweging is goed. Sterker nog, het is van levensbelang. Lange wandelingen of uren ravotten zit er niet meer voor je viervoeter in. Maar om energie en gelukkig te blijven, speelt beweging een belangrijke rol.

Maak dagelijks dezelfde, rechtlijnige wandelingen. Liever vaak en kort, dan 1 lange wandeling. Vermijd korte draaien (gooien met een bal) en traplopen waar mogelijk is. Hoe constanter de beweging is en dagelijks hetzelfde is, hoe fijner het is voor je oudere hond.

Waterrat
Houdt je hond van water? Ga dan lekker zwemmen. Het geeft je hond plezier en het onderhoudt zijn spieren. 

Denkspelletjes spelen
Alle honden werken graag samen met hun baas. Iets voor jou zoeken is dus precies wat ze graag doen. Verstop zijn favoriete spelletje en laat hem die zoeken. Maar ook een puzzelmat of andere puzzels worden graag opgelost.

Comfort
Oudere dieren hebben meer energie nodig bij hun dagelijkse bezigheden. Daarom slapen ze meer en bewegen ze gemiddeld minder. Deze honden kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed op peil houden en komen langzaam op gang. Daarom kunnen ze extra comfort goed gerbuiken. Een fijne, warme rustplaats is het eerste waar je aan denkt. Maar ook een loopplank om de auto in te komen is iets om aan te schaffen. In de winter kan een hondenjas of -deken extra bescherming geven wanneer jullie naar buiten gaan.

Voeding
Een nieuwe levensfase betekent een andere voedingsbehoefte. Het is aan te raden om over te stappen op een voeding speciaal ontwikkeld voor oudere (senior) honden.

Halfjaarlijkse controle
Oudere dieren worden door hun eigenaar dagelijks gezien en ouderdomskwaaltjes worden daardoor niet altijd op tijd opgemerkt. Wij adviseren om je hond iedere 6 maanden even door een dierenarts te laten nakijken. Hoe gaat het met het gewicht? Hoe staat het met de tanden en hoe gaat het met de dagelijkse beweging? We hopen dat het iedere keer een bezoek is waar de arts niets vindt. Maar oudere honden hebben meer zorg nodig en door regelmatige controles ben je er hopelijk op tijd bij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *