Veel huisdieren op Schiphol voldoen niet aan invoereisen

Veel huisdieren op Schiphol voldoen niet aan invoereisen

met Geen reacties

Via het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren

De afgelopen jaren zien inspecteurs van de NVWA op Schiphol een flinke stijging in het aantal huisdieren dat vanuit het buitenland (terug) naar Nederland reist en niet voldoet aan de  EU-invoereisen voor rabiës. Waar dit in 2014 t/m 2018 ongeveer om 100 dieren per jaar ging, steeg dit aantal in 2022 naar 536 dieren per jaar.

Als inspecteurs besluiten dat een huisdier niet aan de invoereisen voldoet zijn de gevolgen groot. Denk hierbij aan verplichte quarantaine voor het dier en hoge kosten voor de huisdiereigenaar. De duur van de quarantaine hangt ervan af of het dier vanuit een hoog- of laag-risicoland reist.

Bij een laag-risicoland is de quarantaine op zijn langst 21 dagen. Voor een hoog-risicoland is dat uiterlijk 4 maanden, tenzij blijkt dat het dier dan nog steeds onvoldoende antistoffen heeft. Hoe langer de quarantaine en hoe meer dieren, hoe hoger de kosten. Voor een hond kan de eigenaar bij 4 maanden quarantaine rekenen op ongeveer 2.500 tot 3.000 euro. Voor een kat loopt het bij 4 maanden op tot ongeveer 1.500 euro.

Het is dus belangrijk dat mensen die een dier mee (terug) willen nemen zich goed voorbereiden. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de regels of denken alleen aan de voorbereidingen als ze vanuit Nederland naar het buitenland toe gaan, maar realiseren zich niet dat hun dier ook weer terug moet naar Nederland.

Als men naar een Europees land buiten de EU reist, moet men opletten wat de eisen zijn om hier dier weer mee terug naar de EU (Nederland) te kunnen nemen! Soms zijn de eisen in zo’n land zelf niet zo streng, maar moet men op weer terug te mogen zorgen voor een bloedtest. Regel dit zeker anderhalve maand voor vertrek, zodat u niet in de problemen komt.

Op de website van de NVWA vind u een handige huisdierentool voor het meenemen van honden en katten uit het buitenland. Check de informatie die de NVWA verstrekt goed. De regels zijn soms ingewikkeld en kunnen veranderen. Neem bij twijfel contact op met een van de inhoudsdeskundigen van de NVWA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *