Gedragskliniek voor Dieren lanceert informatiefolder ‘Baby en huisdier’

Gedragskliniek voor Dieren lanceert informatiefolder ‘Baby en huisdier’

met Geen reacties

Harde geluiden, andere geuren en soms ook ineens veel minder aandacht. Vaak denken mensen er niet over na wat voor effect de komst van een kindje op een huisdier heeft. De Gedragskliniek voor Dieren van het Academisch Dierenziekenhuis wil helpen voorkomen dat het mis gaat. “We willen graag bijdragen aan preventie”, zegt expert Claudia Vinke. “Daarom hebben we een brochure gemaakt die verspreid wordt onder Nederlandse dierenartsen”.

De brochure bevat tips en adviezen die dierenartsen aan aanstaande ouders kunnen geven. Vinke: “Juist omdat gedrag zich moeilijk laat voorspellen, is het belangrijk soms de omgeving aan te passen of je huisdier voor te bereiden en te trainen.”

Dieren zitten vaak helemaal niet te wachten op gezinsuitbreiding. Sommige dieren vinden kinderen beangstigend of stressvol. Honden en katten zien, ruiken en horen anders, dus geluiden, geuren en onverwachte bewegingen kunnen een dier onrustig maken.

Daarnaast zijn de veranderingen in hun leefomgeving. Staat er bijvoorbeeld ineens een bos in de kamer, wordt er bijvoorbeeld een ruimte ingericht als kinderkamer of is er tijdelijk minder aandacht voor het dier rondom de komst van het kindje.

Dat dingen anders zullen gaan is een gegeven. Maar wel kun je je huisdier zo goed mogelijk voorbereiden bij de veranderingen. Zo kun je vooraf bepaalde dingen oefenen, bijvoorbeeld dat je kat niet in de kinderkamer mag komen, of het naast de kinderwagen lopen van je hond. Daarmee maak je het zowel jezelf als het dier makkelijker voor als het kindje er eenmaal is.

Hier vindt je de folder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *