Waterverrijking bij de kat

Waterverrijking bij de kat

met Geen reacties

Met de warme dagen in de zomer is het belangrijk ervoor te zorgen dat je kat voldoende drinkt. Dit is zeker geen eenvoudige opdracht, katten zijn namelijk niet makkelijk over te halen iets te doen wat jij wil. Onze paraveterinair en kattengedragsdeskundige Krista heeft er iets over geschreven.

Voldoende drinken
Katten zijn in de regel zuinige drinkers. De meeste eigenaren vinden het lastig aan te geven hoeveel hun kat precies drinkt. Voldoende water drinken is echter wel heel belangrijk voor katten. Zeker bij blaas- of nieraandoeningen. Door voldoende te drinken, krijgen mineralen en andere schadelijke stoffen minder kans om schade aan de blaaswand toe te brengen. Let er wel op dat een kat die meer drinkt, automatisch ook meer plast. Alertheid omtrent het schoonmaken van de kattenbak is dus gewenst.

Mogelijkheden om uw kat meer te laten drinken
Uit onderzoek is gebleken dat een kat maar liefst 30% meer drinkt als het water niet naast de voerbakjes staat. In de meeste huishoudens staan de water- en voerbakjes echter keurig naast elkaar. Door het waterbakje een andere plek te geven, kunt u de vochtopname vrij eenvoudig toe laten nemen.

Daarnaast is de vorm en het materiaal van de waterbak belangrijk voor een kat. Katten houden er niet van als hun snorharen tegen de wanden komen van het te kleine waterbakje. Zorg dus voor een voldoende brede waterbak.

In verband met de hygiëne hebben katten een voorkeur voor materiaal wat goed schoon te houden is. Hierbij kunt u denken aan een glazen schaal of een waterbak van porselein of aardewerk. Een metalen waterbak vinden niet alle katten prettig aangezien het reflecteert. Er zijn echter wel katten die een grote hondenbak kunnen waarderen. Door speeltjes of een vijverplantje (zonder lood!) in de waterbak te doen, maakt u het extra leuk voor uw kat om hieruit te drinken.

De meeste katten houden van bewegend water. Het is spannender en uitdagender om van te drinken. De kat drinkt aanzienlijk meer uit een drinkfontein dan uit een standaard waterbakje. Om die reden zijn er diverse drinkfonteinen op de markt gebracht. Er zijn verschillende formaten en materialen. Het water stroomt niet in elke fontein op dezelfde manier. Soms borrelt het water omhoog, valt het in een stroompje naar beneden of heeft het zelfs een waterval effect.

Senior katten
Voor katten van 11 jaar en ouder is het extra belangrijk dat zij voldoende water drinken. Bij de oudere kat kunnen er diverse aandoeningen voor komen waarbij de kat meer gaat plassen. Het is belangrijk dat deze patiënten meer drinken om dat tekort te compenseren en te voorkomen dat ze uitdrogen. Daarnaast is obstipatie een probleem dat we veel bij oudere katten zien. Een vezelrijke voeding en voldoende water drinken biedt dan vaak de oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *