Warmte op komst, let op je huisdier!

Warmte op komst, let op je huisdier!

met Geen reacties

Via het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Het wordt de komende dagen ineens erg warm. Let daarom even extra op je huisdier! Veel van onze huisdieren kunnen niet zo goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor je huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

Honden
Doe het met uw hond even rustig aan, want omdat honden nauwelijks zweten kunnen ze alleen afkoelen door te hijgen. Ga bij een temperatuur van meer dan 20 graden niet met hem fietsen. Ook hardlopen of met ballen en frisbees gooien is hooguit iets voor in de vroege ochtend. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin van de dag, voordat de temperaturen gaan stijgen. En denk aan de temperatuur van het asfalt! Let extra op honden met een korte snuit, want zij koelen nog lastiger af.

Zorg ervoor dat elk dier bij warm weer een plek in de schaduw heeft en zorg ook voor voldoende vers drinkwater. Laat een huisdier nooit achter in een auto, ook niet voor een korte boodschap. De temperatuur in een auto kan al binnen 10 minuten levensgevaarlijk hoog worden!

Konijnen en knaagdieren
Voor konijnen en knaagdieren kunt u een plastic fles deels vullen met water en invriezen. Die kunt u dan in het hok leggen, gewikkeld in een theedoek om te voorkomen dat het dier zich “brandt” aan de koude buitenkant. Er bestaan ook speciale koelpads die u in het hok kunt leggen. Ook gekoelde tegels zijn fijn om op te liggen.

Heeft u barbecue plannen? Let dan op dat uw dier niets steelt. Helaas belanden er nog regelmatig honden bij de dierenarts omdat ze een satéprikker (spies) hebben ingeslikt!

In ons artikel over Dier en warmte kan je een video bekijken en lees je meer tips om je dier koel te houden, hoe je oververhitting herkent en wat je in zo’n geval kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *