Wordt het chippen van je kat verplicht?

Wordt het chippen van je kat verplicht?

met Geen reacties

Op dit moment wordt onderzocht hoe haalbaar het is om alle katten in Nederland verplicht te laten chippen. Onderzocht wordt hoe het uitgevoerd moet worden, hoe het gehandhaafd kan worden en welke kosten er bij komen kijken om dit alles te realiseren.

Wens
In januari 2023 sprak minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), die verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn, zijn wens uit om katten verplicht te laten chippen. Deze wens komt overeen met die van veel andere partijen zoals gemeenten, natuurorganisaties, asiels en zwerfkatten organisaties. Ook wij als dierenkliniek hebben de wens alle katten gechipt te zien. Mede zodat wij gevonden katten weer kunnen herenigen met hun eigenaar.

Verantwoordelijkheid
Loslopende katten lopen het gevaar vermist te raken met gevolg voor dierenwelzijn en kunnen zo overlast veroorzaken. Eigenaren van niet gechipte katten zijn niet te achterhalen en met een chipplicht komt daar verandering in. Eigenaren kunnen worden aangesproken om hun verantwoordelijkheid te nemen wanneer de kat wordt gevonden. 

Wanneer?
Wanneer een chipplicht van kracht wordt, is nu niet duidelijk. Ook niet wie de kosten van het chippen moet voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *