Reisziekte, wat te doen?

Reisziekte, wat te doen?

met Geen reacties

Ken je dat? Je pakt de auto in voor de reis naar Zuid-Frankrijk en stapt daarna met je gezin en hond in. En nog voor je bij Utrecht bent, ruikt de auto naar het braaksel van je hond en raak je die geur niet kwijt tot je op je vakantiebestemming bent.

Eén op de vijf honden heeft last van reisziekte. Het is dus niet zo vreemd als jouw hond er last van heeft. Reisziekte wordt veroorzaakt door het evenwichtsorgaan dat anders beweegt dan dat de hond aan beweging ziet en daar wordt hij misselijk van. Vandaar de naam reisziekte.

Jonge honden zijn het meest gevoelig voor reisziekte, maar alle honden van alle leeftijden kunnen er hinder van ervaren. En het gebeurt niet alleen in de auto. Ook tijdens een treinreis, verblijf op een boot of in een vliegtuig kunnen honden reisziekte ervaren.

Symptomen

  • Overmatig kwijlen
  • Hijgen
  • Veel slikken
  • Rusteloosheid
  • Likken
  • Misselijkheid
  • Trillen
  • Angst
  • Braken

Slechts 20% van de honden met reisziekte zal ook daadwerkelijk braken tijdens de reis. De andere symptomen worden veel vaker gezien, maar geven wel duidelijk aan dat je hond last heeft van reisziekte.

Voorkomen
Reisziekte is voor je hond verschrikkelijk, maar ook voor jou als eigenaar niet leuk om te ervaren bij je hond. Maar wat kan je doen om reisziekte bij je hond te voorkomen? Het beste is een combinatie te maken van onderstaande adviezen.

Gedragstherapie
Het klinkt zwaarder dan het is, maar samen met een goede hondentrainer en/of gedragstherapeut kan je op zoek gaan naar de beste manier om je huisdier te vervoeren. Hierbij moet je denken aan het voor de hond zo fijn mogelijk maken van de autorit. Meestal komt hier een training bij kijken, dus trek op tijd bij zo’n iemand aan de bel.

Medicatie
Er bestaat medicatie die je kunt geven om je hond het échte gevoel van reisziekte te laten onderdrukken. Hiervoor kan je contact opnemen met de kliniek.

Ons advies is op tijd na te denken over een oplossing als je jouw hond mee wilt nemen op vakantie. Indien je de gegevens wilt van een goede hondentrainer en/of gedragstherapeut kunnen wij je hiermee helpen. Uiteraard kunnen wij je ook meer informatie geven over de opties omtrent medicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *