Met je Rottweiler, Tosa, American Staffordshire Terriër of vergelijkbare hond naar het buitenland.

Met je Rottweiler, Tosa, American Staffordshire Terriër of vergelijkbare hond naar het buitenland.

met Geen reacties

De meeste hondeneigenaren zijn wel op de hoogte van de regels rondom reizen met je huisdier naar het buitenland. Het geven van de verplichte rabiës-vaccinatie, het hebben van een elektronische identificatie (chip) en een Europees Dierenpaspoort zijn best bekend. Dat de hondenrassen genoemd in het onderwerp slechts beperkt of helemaal niet zijn toegestaan in het buitenland weten veel eigenaren niet.

Duitsland
Ga je naar Duitsland? Dan mag je met bijvoorbeeld een Pittbull Terriër, American Staffordshire terriër, Bull terriër en vergelijkbare rassen en kruisingen hiermee niet langer dan 4 weken in het land verblijven. Daarnaast zijn er voor deze rassen speciale papieren nodig om te kunnen reizen. Sommige deelstaten en zelfs gemeenten hebben hun eigen regels en daar kunnen deze rassen verboden zijn. Neem dus contact op met je verblijfplaats om erachter te komen welke regels er zijn voor jullie.

Frankrijk
Frankrijk hanteert twee categorieën van ‘gevaarlijke honden’. Onder categorie 1 vallen honden zonder erkende stamboom en kruisingen van ‘Pitbulls’, Mastiffs en Tosa’s. Deze honden mogen niet ingevoerd worden in het land en zijn verboden om te houden. Categorie 2 honden zijn honden die wel een erkende stamboom hebben. De invoer kan alleen onder strikte eisen gebeuren. Deze eisen zijn vaak een gedragstest en een Franstalige test. Het is dan ook bijna onmogelijk om je hond voor een korte periode mee te nemen.

Spanje
In Spanje worden ‘gevaarlijke honden’ die onder de regeling vallen niet toegelaten of beperkt toegelaten. Honden moeten vaak verplicht een muilkorf dragen en altijd aangelijnd zijn. Dit kan per regio verschillen. 

Advies
Overigens gelden deze regels niet alleen wanneer je naar het land op vakantie wilt, maar ook als je er doorheen reist. Wil je precies weten welke eisen er voor jullie gelden? Neem dan een kijkje op de site van het LICG

Ons advies is altijd om niet zomaar in de auto te stappen en het er gewoon op te gokken. Wanneer je wordt aangehouden zijn de regels duidelijk en daar wordt op gehandhaafd. Je hond wordt daadwerkelijk in beslag genomen en zal mogelijk geëuthanaseerd worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *