Veiligheid voorop

Veiligheid voorop

met Geen reacties

Wanneer je een hond of kat hebt, kom je op een gegeven moment op het punt dat je deze moet vervoeren met de auto. Dat kan natuurlijk naar onze kliniek zijn, maar ook naar de hondentraining of jouw vakantiebestemming. Hoe vervoer je jouw hond of kat nou het veiligst?

Test
ADAC (de Duitse ANWB) heeft verschillende testen uitgevoerd met verschillende transportmiddelen. Van tuigjes, tot stalen kennels en alles wat daartussen zit hebben ze getest. Maar welke manieren zijn veilig te noemen? En is het dan alleen veilig voor jou of ook voor jouw huisdier?

Geen bescherming
Je kunt je voorstellen dat je dier los vervoeren in de auto niet veilig is. Niet voor je dier, maar ook niet voor jou. Je hond, van bijvoorbeeld 20 kg, wordt bij een aanrijding door de auto gekatapulteerd en zal met een enorme kracht tegen iets tot stilstand komen. Het lijf kan die krachten niet aan en jouw hond zal serieus letsel oplopen en de kans dat hij/zij dood gaat is zeer groot.

In de gordel
Een tuigje en daarmee vast in de gordel, zorgt voor jouw huisdier niet voor enorm veel meer veiligheid. De krachten zullen groot zijn op het lichaam van jouw dier en de kans op overleven is daarmee niet veel groter. Wel zal het tuig ervoor zorgen dat jouw dier niet ver door de auto zal verplaatsen en dus is het voor jou wel veiliger.

Veiligste plekje
Het veiligste plekje in de auto is eigenlijk op de grond, achter de voorstoelen. Daar heb je niet te maken met een kreukelzone. En de reismand kan niet ver door de auto geschoten worden. Want ook op de bank of stoel in een gordel, kan een plastic reismand de kracht van jouw dier, die er in beweegt door de aanrijding, niet aan. De reismand zal zeker breken en dus is jouw huisdier nog altijd los.

Grote honden
Voor grote honden is de achterbak de plek om te vervoeren, maar dan wel in een stevige kooi die dwars op de rijrichting staat. Bij een aanrijding zal jouw hond de klap opvangen op de zijkant van zijn lijf en daarmee is de kans op letsel zo klein mogelijk.

Reizen
De kans op een aanrijding wordt groter naarmate je langer in de auto zit. Ga je op reis en neem je jouw huisdier mee? Zorg dan voor een veilige manier van vervoeren. Hierbij kan het verstandig zijn om uit te zoeken of je vakantiebestemming of ‘doorreisland’ daar wettelijke eisen voor heeft. Duitsland is daar een voorbeeld van. Informatie hierover is te vinden op het LICG. https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/

Reizen met je kat
Ga je op reis met je kat is het verstandig om onze pagina hierover te raadplegen. Het veiligste plekje om uw kat te vervoeren is dan tussen de achterbank en een voorstoel op de grond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *