Wat komt er bij kijken als je dierenarts een vaccinatie geeft?

Wat komt er bij kijken als je dierenarts een vaccinatie geeft?

met Geen reacties

Je hebt een afspraak gemaakt voor de vaccinatie van je huisdier aan de balie, telefonisch of online. Tijdens het bezoek ga je ervan uit dat de benodigde vaccinaties worden gegeven. Maar wat komt er eigenlijk allemaal nog meer kijken bij zo’n vaccinatie afspraak?

Rondsnuffelen
Na binnenkomst in de spreekkamer mag je dier even wennen aan de ruimte. Katten en konijnen mogen nog in het mandje op tafel blijven, een hond hoeft niet direct op tafel en mag vaak even rondsnuffelen. De dierenarts zal beginnen met het stellen van vragen over je huisdier. Zijn er thuis al dingen opgevallen aan het functioneren van het dier of zijn er vragen is dit hét moment om die te bespreken.
Vragen die voorbij kunnen komen gaan bijvoorbeeld over het eten, drinken, ontlasting en plassen, of er middelen tegen parasieten worden gebruikt enzovoorts.

Hierna mogen katten en konijnen uit hun mandje (het liefst laten we ze er zelf eruit lopen) en een hond mag op tafel stappen of gezet worden. 

Onderzoek
De dierenarts voert dan het klinisch onderzoek uit. Hierbij wordt eerst gekeken naar de algemene indruk van je dier: hoe is het gewicht, hoe loopt je dier, is je dier levendig? Vervolgens start het lichamelijk onderzoek met het beoordelen van onder andere de ademhaling, hartslag, huid, vacht en lymfeklieren. De ogen en oren worden daarbij ook niet overgeslagen en er wordt naar het hart geluisterd en de buik gevoeld. Zijn er andere gebieden aan bod gekomen in het vraaggesprek kunnen die extra aandacht krijgen.
Regelmatig plannen we een vervolgafspraak om nog uitgebreider onderzoek te kunnen doen naar de specifieke klachten bij je dier.

Vaccineren
Als je huisdier gezond is bevonden kan de dierenarts de vaccinaties gaan klaarmaken. De meeste dieren zullen een jaarlijkse vaccinatie op maat krijgen die de aanbevolen jaarlijkse bescherming geeft tegen besmettelijke ziektes. Puppy’s en kittens hebben meerdere vaccinaties nodig om deze goed op te starten. Gaat je hond of kat naar een pension, cursus of naar shows dan is naast de jaarlijkse vaccinatie meestal een aanvullende Bordetella vaccinatie nodig tegen voorste luchtwegziektes (niesziekte en kennelhoest). Deze wordt als neusdruppel (kat) of druppel in de bek (hond) gegeven. Gaat je hond of kat mee naar het buitenland dan is een rabiës- (hondsdolheid-) vaccinatie verplicht. Voor je konijn gebruiken we naast de jaarlijkse vaccinatie geen aanvullende vaccins.
In een aparte blog zullen we je aanvullend informeren over vakantie met je huisdier en vaccineren.

Wil je weten tegen welke ziektes we vaccineren? Op de site vindt je alle informatie voor de hond, kat en konijn.

Bijna naar huis!
Na het toedienen van de vaccinatie(s) mag je dier weer even bijkomen door terug in het mandje of op de grond te gaan. Een beloning in de vorm van een aai of (hypoallergeen) koekje als dat op prijs wordt gesteld door je dier hoort er ook bij.

Als laatste vult de dierenarts het vaccinatieboekje of paspoort van je dier in met bijbehorende handtekening en stempel. Hopelijk is je dier weer helemaal goedgekeurd en zien we het gezond weer terug over een jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *