Het gebit van je hond of kat verzorgen

Het gebit van je hond of kat verzorgen

met Geen reacties

Tijdens deze maand hebben we het veel over de gebitsverzorging van je hond of kat. Maar wat kan je allemaal doen om het gebit zo goed mogelijk te verzorgen? In deze blog geven we antwoord op deze vraag.

Poetsen
Het beste advies dat wij en onze collega dierenartsen je kunnen geven is om dagelijks het gebit van je hond of kat te poetsen. Net zoals bij ons ontstaat er gedurende de dag tandplak en wanneer je dat niet verwijderd, wordt dat langzaam tandsteen. Tandplak is relatief eenvoudig te verwijderen met een tandenborstel en tandpasta. Voor honden en katten is het belangrijk om een speciale tandpasta te gebruiken. In de tandpasta voor mensen zit te veel fluoride en de smaak is over het algemeen een smaak die je hond of kat niet kan waarderen.

Poetsen van het gebit van je hond of kat doe je dus dagelijks. Maar één keer per dag is voldoende én het hoeft niet lang te duren. Dagelijks een minuut de buitenkant van alle elementen poetsen is voldoende om het goed te onderhouden.

Wanneer je hond of kat het niet toestaat om je te laten poetsen zijn er nog andere opties. Deze werken nooit zo goed als poetsen, maar beter iets dan niets.

Mondwater
Dit speciale water voeg je toe aan het drinkwater van je hond of kat. Doordat het water in de mond en dus tegen het gebit van je huisdier komt wordt de aanmaak van tandplak zo veel mogelijk voorkomen. Het water ververs je dagelijks en dus voeg je dagelijks een nieuwe hoeveelheid mondwater toe aan het drinkwater.

Brokken
Er zijn verschillende merken diervoeding die speciale brokken hebben ontwikkeld om de aanmaak van tandplak tegen te gaan en de schurende werking die een brok kan hebben, te vergroten. Deze speciale voedingen zijn een complete voeding en kan vanaf een volwassen leeftijd gevoerd worden.

Chloorhexidine gel
Deze speciale gel breng je aan op de tanden en kiezen van je huisdier en daarmee wordt de aanmaak van tandplak vermindert. De gel moet je dagelijks aanbrengen voor het beste resultaat.

Jaarlijkse reiniging
Je kunt er ook voor kiezen om jaarlijks of om het jaar het gebit van je huisdier te laten reinigen. Je dier moet hiervoor onder narcose en al het tandsteen wordt verwijderd. Als er problemen zijn, worden deze in een vroeg stadium opgemerkt en kan er dus op tijd een plan gemaakt worden voor je huisdier.

Het is aan jou en afhankelijk van jullie situatie, wat de beste aanpak is om het gebit van je huisdier te verzorgen. Wil je hier extra hulp bij? Dan staan onze paraveterinairen voor je klaar om je te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *