Honden in Lelystad

Honden in Lelystad

met Geen reacties

Groen, water en veel ruimte: dat is wat Lelystad heeft. Niet alleen hondenbezitters willen daarvan genieten, maar ook de inwoners zonder hond. Daarom gelden er een aantal regels voor het uitlaten van honden in Lelystad. Zo houden we het voor iedereen prettig.

Er zijn 3 basisregels
In Lelystad zijn er 3 basisregels voor het uitlaten van honden. Deze regels gaan over het wel of niet opruimen van hondenpoep (opruimplicht). Maar ook of de hond los mag lopen of aan de lijn moet (aanlijnplicht). De 3 basisregels zijn:

  1. Honden moeten aan de lijn.
  2. Hondenpoep moet opgeruimd worden.
  3. De eigenaar van een hond heeft altijd een opruimmiddel bij zich om hondenpoep op te ruimen (een poepzakje of een -schepje).

Uitzonderingen
De basisregels gelden overal in de stad. Op sommige plekken gelden andere regels voor het uitlaten van honden. Deze plekken herkent u aan de gekleurde hondenbordjes (roos, geel en groen). Hier gelden regels voor het uitlaten van honden en het opruimen van poep. Hieronder ziet u wat de borden betekenen.

Honden aan de lijn
Op de plek met een geel bord moeten honden aan de lijn. Hondenpoep hoeft niet opgeruimd te worden. Op deze uitlaatroute voor honden komt regelmatig een poepzuiger die de hondenpoep opruimt.

Honden mogen los
Op de plek met een groen bord mogen honden loslopen. Hondenpoep moet hier opgeruimd worden.

Honden verboden
Op de plek met een rood bord mogen geen honden komen. Hier geldt; verboden voor honden. Het gaat hier vaak om speelplekken, stranden of andere plekken waar veel mensen komen.

Waarom hondenpoep opruimen?
Hondenpoep moet opgeruimd worden omdat we graag willen dat iedereen kan genieten van de natuur. Niels is vervelender dan poep aan je schoenen. Bovendien willen we dat onze kinderen zonder gevaar of zorgen kunnen buitenspelen. Hondenpoep heeft mogelijk parasieten waar mensen (en dieren) ziek van kunnen worden. Dat willen we niet. Met de opruimplicht voorkomen we dat kinderen in aanraking komen met hondenpoep.

Er is een aanlijnplicht
In Lelystad is het verplicht om honden aan de lijn te houden. Dit doen we omdat:

  • honden onverwachts de straat op kunnen rennen. Dit is gevaarlijk voor het verkeer.
  • veel mensen zijn bang voor loslopende honden.

Hondenbezitter is verantwoordelijk
Met de hondenregels willen we overlast of hinder van honden voorkomen. Samen houden we onze stad schoon en veilig De verantwoordelijkheid voor het naleven van de regels ligt bij de hondenbezitters. Stadstoezicht Lelystad controleert het hondenbeleid. Wist u dat een boete voor het overtreden van de hondenregels €100,00 is?

Hondenbelasting
In Lelystad betalen hondenbezitters hondenbelasting. Wanneer je een hond neemt, dan ben je verplicht om dit aan de gemeente door te nemen. Wil je meer over weten? Kijk dan op: www.lelystad.nl/belastingwijzer

Uitzonderingen hondenbelasting
Voor sommige honden hoeft u geen hondenbelasting te betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een blindengeleidehond, een hulphond of een politiehond. Ook voor honden jonger dan 3 maanden hoeft u geen hondenbelasting te betalen.

U kunt overlast van honden melden
Heb je overlast van honden? Wil je iets anders doorgeven? Dit kan op 3 manieren.

  1. Via de MijnGemeente app
  2. Via het webformulier (www.lelystad.nl/meldingdoen)
  3. Telefonisch op nummer: 14 0320, keuze 3

Meer informatie
Wil je meer weten over het hondenbeleid en de hondenregels in Lelystad? Kijk dan op www.lelystad.nl/honden. Hier vindt je ook een overzicht van de uitlaatroutes in de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *