November – Diabetes Maand

November – Diabetes Maand

met Geen reacties

In november hebben we extra aandacht voor Diabetes. Veel diereigenaren weten niet dat hun hond of kat suikerziekte kan krijgen en zeker niet welke symptomen hun huisdieren kunnen ontwikkelen. Hierdoor wordt de ziekte onvoldoende herkent en ontvangen veel honden en katten niet de zorg die ze eigenlijk nodig hebben.

Wat is suikerziekte?
Suikerziekte – ofwel diabetes mellitus, de medische naam voor suikerziekte – is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline, wat invloed heeft op het bloedglucosegehalte (de bloedsuikerspiegel) van uw hond of kat. De glucose is afkomstig uit het voer dat uw huisdier eet. Het voer wordt door het spijsverteringsstelsel in kleine onderdelen afgebroken om het lichaam van energie te voorzien.

Glucose is een van deze onderdelen en een belangrijke bron van energie. Glucose wordt vanuit de darmen in de bloedsomloop opgenomen en naar cellen in het gehele lichaam gevoerd. Deze cellen hebben insuline nodig om glucose te kunnen opnemen. Insuline wordt door de pancreas (alvleesklier) aangemaakt al naar gelang de hoeveelheid glucose in het bloed. Gezonde huisdieren maken gemakkelijk insuline aan, maar dieren met suikerziekte niet. Bij honden en katten met suikerziekte stapelt de hoeveelheid glucose zich in het bloed op.

Te weinig insuline
Insuline regelt de bloedsuikerspiegel en wordt gemaakt in de alvleesklier. Als er te weinig insuline is, blijft er teveel glucose achter in het bloed. Op dat moment is er sprake van suikerziekte. Bij suikerziekte is het glucosegehalte in het bloed dus verhoogd. Er zijn meerdere typen diabetes; de meest voorkomende zijn type 1 diabetes mellitus en type 2 diabetes mellitus.

Type 1 diabetes mellitus
Bij type 1 diabetes mellitus maakt het lichaam te weinig insuline aan, waardoor honden vaak veel afvallen en veel gaan drinken en plassen. Type 1 komt het meest voor bij oudere honden.

Type 2 diabetes mellitus
Type 2 diabetes mellitus komt bij honden niet of nauwelijks voor. Bij type 2 kan er aanvankelijk nog insuline worden gemaakt, maar het lichaam is er minder gevoelig voor. Doordat de insuline minder effect heeft, moet er meer gemaakt worden. Zelfs zo veel, dat er niet meer genoeg wordt gemaakt. Als gevolg wordt het bloedsuikergehalte veel te hoog. Ook deze vorm van diabetes mellitus is goed te behandelen.

Vertoont uw huisdier de volgende symptomen?

  • Veel dorst
  • Veel plassen
  • Goede eetlust maar toch gewichtsverlies

Maak dan een afspraak bij Uw Dierenarts.

Behandeling van suikerziekte
Suikerziekte is een chronische aandoening die helaas niet te genezen is. Toch is de ziekte in het algemeen goed te behandelen; zeker bij een snelle diagnose en met hulp van uw dierenarts. De behandeling van suikerziekte bij honden of katten bestaat uit het toedienen van insuline en dieetmaatregelen.

Insulinespuit of insulinepen
Als uw hond of kat suikerziekte heeft, moet u dagelijks insuline toedienen om de hoeveelheid glucose in het bloed te reguleren. De hoeveelheid insuline die nodig is, varieert van dier tot dier. Insuline kunt u toedienen met een insulinespuit of met de insulinepen.

Vraag uw dierenarts om advies
Misschien ziet u er tegenop om uw huisdier te injecteren. Vraag uw dierenarts of assistente dan om advies en tips. Een insulinepen kan ook uitkomst bieden: Insuline toedienen met een insulinepen maakt prikken minder eng.

Behandeling loont
De behandeling van suikerziekte bij uw dier vergt misschien inspanning, maar het loont ruimschoots de moeite. Huisdieren waarbij de  diabetes onder controle is, drinken, eten, plassen en bewegen op een normaal niveau. Hun gewicht is doorgaans stabiel en de kans op complicaties is kleiner.

Naast insuline-injecties is het ook belangrijk de leefstijl van uw huisdier aan te passen.

*tekst van MSD Animal Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *