En toen had je een oudere hond

En toen had je een oudere hond

met Geen reacties

Waar je in het begin van het leven van je hond precies wist wat je allemaal met hem/haar ging doen, is het op het moment dat je hond ouder wordt misschien lastiger. Je hond wordt ouder, rent misschien niet zo graag meer of springt minder graag in de auto. Veranderingen die voor jullie heel geleidelijk verlopen en misschien niet eens zo opvallen. Maar ze zijn er wel. Belangrijk is om tijdens het jaarlijkse bezoek aan je dierenarts met hem of haar te bespreken hoe het nou écht met je hond gaat.

Onderzoek
Je dierenarts zal de klachten die je omschrijft, naast het lichamelijk onderzoek van je hond leggen. Misschien is er meer onderzoek nodig, misschien kan er direct een proefperiode van medicatie ingezet worden. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je de klachten van je hond serieus neemt en hem of haar de ondersteuning geeft die hij/zij nodig heeft.

Beweging
Een van de belangrijkste dingen die nodig zijn in het leven van je oudere hond is dagelijkse beweging. En dan dagelijks ongeveer dezelfde hoeveelheid en soort beweging. Het zorgt voor een goede bloedsomloop, behoudt de spiermassa, traint coördinatie en de hersenen en nog veel meer andere positieve effecten. Het houdt je oudere hond actief en gezonder en kan daardoor op een goede manier beter oud worden.

Regelmaat
Loop iedere dag ongeveer dezelfde afstand op dezelfde rustige en lichte manier. Ga geen balletjes meer gooien wat zorgt voor veel explosieve klacht en korte draaien. Je hond kan dit niet meer. Ga liever vaker even kort uit, dan eens per dag een lange wandeling. En ga niet plotseling een enorme strandwandeling van 2-3 uur maken als je dat eigenlijk nooit met je hond doet. Hij zal de dag daarna enorm veel pijn hebben.

Thuis
Zorg in huis voor een fijne, zachte rustplek zodat je hond kan rusten na inspanning. Denk hierbij aan een orthopedisch hondenkussen. Maar kies ook voor een voer- en waterbak op hoogte. Zo ondersteun je je hond optimaal in het behoud van zijn lichaam. Eten en drinken vanaf de grond is enorm zwaar voor zijn lijf.

Voeding
Belangrijk is om je oudere hond speciale voeding voor de senior hond te geven. Deze voeding is voorzien van voldoende voedingsstoffen voor een optimale opbouw van spieren en houdt rekening met het verouderingsproces. 

Blijf letten op overgewicht. Alle honden hebben geen baat bij overgewicht, maar je oudere hond heeft het nog een beetje zwaarder wanneer hij veel gewicht mee moeten tillen.

Activiteiten
Natuurlijk wil je dat je oudere hond actief blijft, maar waar doe je je oudere hond nou een plezier mee?

Natuurlijk met wandelen. Heerlijk door de natuur op een rustig tempo. Misschien niet meer die lange wandelingen en met meer rustmomenten, maar je hond zal hier zeker van genieten. Ook nieuwe routes worden gewaardeerd.

Geniet jouw hond van water? Ga dan lekker met hem zwemmen. Het is een gezonde workout, zonder dat er extra belasting is voor de spieren en gewrichten. Denk aan het meenemen van een handdoek zodat je je oudere hond direct even kan afdrogen als het koud is.

Ga in huis met elkaar spelen. Verstop het favoriete speelgoed of een paar brokjes van je hond en laat hem of haar rustig op zoek gaan. Begin eenvoudig en maak het langzaam steeds moeilijker. Maar houdt rekening met de energie van je hond. Lijkt hij er klaar mee te zijn, stop dan ook.

Ga samen op training bij je locatie hondenschool. Kies niet meer voor hoge intensiteit trainingen als flyball of agility. Maar ga bijvoorbeeld samen speuren. Je hond geniet er van om samen met jou aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *