Pas op voor oververhitting

Pas op voor oververhitting

met Geen reacties

Oververhitting kan zeer snel optreden en een groot gevaar zijn voor de hond, ze kunnen er aan overlijden. Herken de signalen op tijd en handel direct; een gewaarschuwde baas telt immers voor twee!

Mensen zweten al snel als ze bezig zijn in de warmte.. Zweten heeft dan ook een functie: het houdt onze lichaamstemperatuur op peil. De mens heeft talloze zweetklieren verspreid over de huid. Honden hebben dat niet. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, of via hun voetzooltjes. Bedenk daarbij dat de ondergrond waar de hond op loopt behoorlijk heet kan worden en ze hebben het al snel véél warmer dan wij mensen, zelfs bij matige inspanning.

Wanneer een hond zijn warmte niet kwijt kan, raakt hij oververhit. Wordt er vervolgens niet ingegrepen, dan kan een hond in coma raken en door de gevolgen hiervan overlijden. Organen van een hond kunnen beschadigd raken door een periode van oververhitting, wat blijvende gevolgen kan hebben.

Symptomen
Een hond die oververhit dreigt te raken probeert warmte kwijt te raken door extra hard te  hijgen. Vaak zonder effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer. Ook kunnen honden gaan kwijlen en soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar en apathisch. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek en de tong donkerrood tot zelfs paars. Vaak treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen. Ook kan een dier door het hijgen bewusteloos raken, of zelfs in coma. Is een dier al langer oververhit dan trekt de kleur uit de tong weg en wordt het tandvlees grauw.

Snel ingrijpen!
Het snelste koel je een hond met alcohol en wanneer de lichaamstemperatuur tot boven de 41 graden stijgt maakt het niet uit wat je doet, als u je hond maar zo snel mogelijk in koud water krijgt. Maar ja… niet iedereen gaat uit wandelen met een fles alcohol en een thermometer. En dan komt het aan op eigen inschatting. 


Wanneer een hond erg hijgt, maar nog geen serieuze verschijnselen van hyperthermie vertoont, is het vaak afdoende om snel een schaduwrijke plek op te zoeken. De hond is dan te koelen met, bijvoorbeeld, een natte handdoek en hem te laten drinken. Deze honden zijn in de regel nog gewoon aanspreekbaar maar laten duidelijk ongemak zien.

Plens niet direct een emmer ijskoud water over je hond heen, maar laat hem langzaam wennen aan de verkoeling. Wanneer een hond al ver heen lijkt is een natte lap niet voldoende. Zoek in dat geval zo snel mogelijk water op in de omgeving, al is het een sloot. Desnoods bel je ergens aan om de tuinslang te gebruiken, koelen is dan absoluut noodzakelijk!

Giet eerst wat water met je handen over de hond om hem aan de koude temperatuur te laten wennen, gooi hem niet zomaar een koude vaart in. Indien je een bad heeft, zet de hond dan in een lauw bad, en niet in een ijskoud bad. Vervolgens kun je de hond in het water laten zakken en hem zo laten koelen. Wanneer je thuis bent en alcohol in de buurt hebt, dep dit dan op de onbehaarde plekken van je hond, zoals de liezen, de oksels en de keelhuid. Alcohol zorgt ervoor dat de vaten zich verwijden waardoor de hitte sneller wordt afgevoerd. 

Aangeraden wordt om een hond niet verder te laten afkoelen dan tot de temperatuur gezakt is tot beneden de 40 graden, maar ook dit zul je onderweg niet altijd kunnen meten. Hou de hond daarom goed in de gaten; als deze weer bij zijn positieven komt en minder hevig hijgt kunt u rustig stoppen met koelen. 

Het is verstandig om in alle gevallen een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts zal je hond onderzoeken en indien noodzakelijk vocht toedienen via een infuus. Houd je hond nog een aantal dagen goed in de gaten, ook al lijkt er niets meer aan de hand. Oververhitting kan zijn weerslag hebben op de organen en dit hoeft zich niet altijd direct te openbaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *