Lekker, chocolade!

Lekker, chocolade!

met Geen reacties

Kan het waar zijn? Is chocolade giftig voor honden? Het antwoord is ‘ja’. Het gevaar voor uw hond hangt echter af van het soort chocolade, de grootte van de hond en de opgegeten hoeveelheid.

Het bestanddeel van chocolade dat giftig is voor honden wordt theobromine genoemd. Waar mensen deze theobromine gemakkelijk opnemen in hun stofwisseling, gaat dit bij honden veel langzamer waardoor het giftige waarden kan aannemen in hun lichaam.

Grootte maakt wel degelijk uit
Een grote hond kan, voordat hij ziek wordt, veel meer chocolade consumeren dan een kleine hond. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat verschillende soorten chocolade verschillende hoeveelheden theobromine bevatten. Cacao, extra pure en pure chocolade bevatten de grootste hoeveelheid theobromine, terwijl melkchocolade en witte chocolade het minste bevatten.

Een kleine hoeveelheid chocolade zal uw hond waarschijnlijk alleen maagklachten opleveren. Hij kan overgeven of diarree krijgen. Grote hoeveelheden hebben echter ernstigere gevolgen. Een grotere hoeveelheid theobromine kan spiertrillingen, aanvallen, een onregelmatige hartslag, interne bloedingen of een hartaanval veroorzaken.

Spoedgeval
Echter is het niet precies te zeggen welke hoeveelheid voor uw huisdier giftig is. Voor de ene hond is 10 gram voldoende, de andere kan veel meer opeten zonder klachten te krijgen. Het is daarom erg belangrijk om direct contact op te nemen met uw dierenarts. Deze kan uw hond laten braken, waardoor de theobromine niet opgenomen kan worden in het bloed van uw huisdier. Dit dient echter binnen twee uur na het eten van de chocolade te gebeuren, anders heeft de chocolade de maag al verlaten en kan het niet meer opgebraakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *