Tijdelijke castratie van de reu

Tijdelijke castratie van de reu

met Geen reacties

Veel eigenaren zitten met de vraag of ze hun reu wel of niet moeten castreren. Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor castratie:

  • Het voorkomt een ongewenste voortplanting
  • Het kan gedragsproblemen voorkomen. Te denken valt aan hyperseksualiteit, zwerfgedrag en ongewenst markeringsgedrag.
  • Medische redenen zoals, een aanhoudende ontsteking van de voorhuid en het voorkomen van prostaatproblemen op latere leeftijd.

Twee manieren
Een chirurgische castratie is definitief. Beide testikels worden operatief verwijderd en er is geen weg meer terug, Met een medische castratie is de ‘ingreep’ tijdelijk. Gedurende 6 of 12 maanden zal het staafvormige implantaat (zo groot als een rijstkorrel) een lage dosering werkzame stof afgeven waardoor de productie van de geslachtshormonen worden geremd. 

Naast de tijdelijke onvruchtbaarheid kan er ook een effect gezien worden op het gedrag van de hond, Sommige worden rustiger, maar dat hoeft niet zo te zijn. Niet al het gedrag is immers testosteron gerelateerd!

Werkbaarheid
Het implantaat is oplosbaar en raakt vanzelf uitgewerkt. De werkbaarheid is te controleren doordat de testikels van de hond na implantatie ongeveer 30% in grootte afnemen. Raakt het implantaat uitgewerkt zal het testosterongehalte stijgen en het gedrag terug keren. Ook zullen de testikels weer in afmeting toenemen.

Wilt u meer weten over het implantaat dan verwijzen we je graag naar de consumentenfolder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *