Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest

met Geen reacties

Hoestende honden zijn te vergelijken met verkouden mensen. Alleen is de hoest vaak hardnekkiger en duurt de klacht meestal een stuk langer dan bij ons. Het is daarbij ook erg besmettelijk voor andere honden. Gelukkig herstellen eigenlijk alle honden helemaal.

Wat is het?
Kennelhoest, of eigenlijk Besmettelijke Hondenhoest hoe we het liever noemen, is een verzamelnaam voor voorste luchtweginfecties bij de hond. De infectie kan worden veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën.

Hoe krijgt je hond het?
Besmettelijke hondenhoest lopen honden niet alleen op in een kennel, zoals de naam “kennelhoest” doet lijken. Ze lopen het op door in contact te zijn met een besmettelijke soortgenoot en via de lucht. Dit kan natuurlijk overal gebeuren. Op de hondenschool, het uitlaatveld, bij een andere hond thuis etc.

Klachten
De luchtweginfectie komt op verschillende manieren tot uiting. De ene hond hoest flink, de andere heeft alleen een snotneus en ontstoken ogen. Ze eten en drinken meestal normaal en gedragen zich verder meestal zoals je gewend bent. Wel kan het zijn dat wanneer er veel wordt gehoest, dit kan leiden tot kokhalzen en/of braken. Gelukkig komt het bijna niet voor dat je hond een longontsteking ontwikkelt.

Behandeling
Belangrijk is dat je, wanneer je hond deze klachten heeft je een afspraak maakt bij je dierenarts. Hij/zij zal je vriend onderzoeken en een behandeling instellen. Is het inderdaad Besmettelijke hondenhoest, dan is het vooral het rustig houden van je hond zodat er zo min mogelijk druk komt op de luchtpijp van je viervoeter. Maar ook uitlaten aan een borsttuig, in plaats van een halsband is belangrijk. Over het algemeen is antibiotica niet nodig en ook hoestdrankjes en slijmoplossers zijn lang niet altijd nodig. 

Vaccinatie
Er zijn drie typen Besmettelijke Hondenhoest vaccinaties: een neusdruppel, een vaccin dat in de bek wordt ingegeven en een vaccin dat onder de huid wordt gebracht, zoals alle andere vaccinaties bij dieren. In onze kliniek hebben we het vaccin dat in de bek wordt gegeven standaard op voorraad. Mocht uw hond, om wat voor reden, een ander vaccin nodig hebben, dan kunnen we dit bestellen. Echter zitten daar wel extra kosten aan verbonden.

Helaas kan een vaccin tegen Besmettelijke Hondenhoest niet 100% garanderen dat je hond niet ziek zal worden. Het voorkomt wel dat je hond ernstig ziek wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *