Apenpokken in Nederland

Apenpokken in Nederland

met Geen reacties

Apenpokken (of Mokeypox/het apenpokkenvirus) is een virusinfactie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. De ziekte is een zoönose (een ziekte die van dier op mens kan overgaan) en komt vooral voor bij knaagdieren. Het gebeurd wel eens dat een reiziger de ziekte meeneemt naar Europa. Bij mensen verloopt de ziekte meestal mild.

In Nederland
Afgelopen maand werd het bekend dat er verschillende mensen in Europa de ziekte hebben gekregen. Ook bij mensen in Nederland is er Apenpokken vastgesteld. Opvallend is dat bij het merendeel van deze mensen geen link te vinden is met de gebieden in Afrika waar de ziekte voorkomt. Dat betekent dat het virus in Europa verspreid.

De variant die nu in Europa wordt gevonden is niet heel erg besmettelijk, maar er is nog niet zo veel duidelijk over de verspreiding die nu rondgaat. Er wordt nog wel een toename van besmette mensen in Europa verwacht.

Hoe krijg je het?
Besmetting vindt plaats na contact met iemand die het virus bij zich heeft. Het virus kan binnendringen via slijmvliezen (mond, neus, ogen) en open wondjes. Maar het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte. Om die reden is het aan te raden afstand te houden van mensen waarbij de ziekte is vastgesteld.

Symptomen
De verschijnselen van Apenpokken lijkt om een besmetting met pokken, maak verloopt veel milder. De ziekte begint vaak met:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Rillingen
  • Moeheid

Na 1-3 krijg je uitslag die begint met vlekken en overgaat in blaasjes. Het start meestal in je gezicht en verspreidt zich daarna over het lichaam. Na het indrogen van de blaasjes, zullen de korstjes na een week of 2-3 van de huid vallen.

Meer informatie over Apenpokken kan je vinden op de site van het RIVM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *