Onzindelijkheid

Onzindelijkheid

met Geen reacties

Uw kat vertoont onzindelijk gedrag en plast niet op de kattenbak. Wat kunnen oorzaken zijn en wat kunt u doen om dit gedrag op te lossen?

Medische oorzaak
Als u ziet dat uw kat naast de kattenbak plast is het belangrijk dat u eerst uw kat en de urine van uw kat laat nakijken door een dierenarts, om een medische oorzaak uit te sluiten. Het kan zijn dat uw kat een blaasontsteking heeft, maar ook artrose kan een reden zijn voor onzindelijkheid.

Kattengedrag
Voor katten is het normaal om de omgeving te markeren met geur. Dit kan urine zijn, maar ook door het ‘geven van kopjes’ geeft een kat geur af. Op het moment dat er een onaangename prikkel voor de kat aanwezig is, geeft dit spanning. Door markeren zorgt de kat ervoor de omgeving voorspelbaar te maken. Dit doet hij door zijn eigen geurvlaggen (feromonen) op plekken af te geven waar hij dat nodig vindt.  Voorbeelden van eventuele vervelende prikkels voor de kat zijn:

  • Andere katten in huis
  • Bepaalde katten buitenshuis
  • Levensritme eigenaar/ veranderende gezinssamenstelling
  • Manier waarop de eigenaar met de kat om gaat
  • Een verkeerd kattenbakbeleid kan ook de oorzaak zijn van de onzindelijkheid. Hoe een optimaal kattenbakbeleid wordt vormgegeven kan je in deze handout lezen.

Tips

  • Het schoonmaken van de ‘plasplek’ kunt u het best doen met Ecodor UF2000. Dit is een middel die de geur en feromonen goed weghaalt. Agressieve middelen of middelen met chloor sporen de kat aan er meer overheen te plassen omdat de kat ‘vieze’ luchtjes wil markeren met zijn geur. 
  • Feliway is een stopcontactverdamper of spray, dat feromonen bevat. Feliway bevat het F3 feromoon wat de kat afgeeft met ‘het geven van kopjes’. Dit zorgt ervoor dat de kat zich vertrouwder voelt in zijn omgeving.
  • Zylkene is een voedingssuplement dat een specifiek ingrediënt bevat, waar dieren rustig van worden. Dit kan goed werken voor katten die over het algemeen wat angstiger zijn. 

Mocht het bovenstaande allemaal geen verbetering geven, dan kunt u het beste een kattengedragsdeskundige inschakelen. Wij werken graag samen met Krista Sinke van Begrip voor de Kat. (www.begripvoordekat.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *