Wat voer je een konijn?

Wat voer je een konijn?

met Geen reacties

Konijnen zijn leuk, dat vinden niet alleen kinderen. Veel volwassenen genieten ook van deze dieren. In deze serie over het houden van konijnen nemen we je kort mee in de belangrijke dingen als het gaat om de verzorging. Want we zien daar regelmatig dingen verkeerd gaan. Vaak komt het door ontbreken van de juiste kennis bij een eigenaar. We vertelden al iets over het natuurlijke groepsgevoel van konijnen en hoe je de huisvesting op orde moet hebben. Vandaag een klein stukje over de voeding van een konijn.

Opletten
De darmen van konijnen zijn zeer gevoelig. Het verkeerde voer kan, zonder behandeling, zelfs leiden tot de dood van je huisdier. Belangrijk dus om goed in de gaten te houden wat je konijnen te eten geeft. Maar ook om hun gedrag hierbij goed in de gaten te houden. Eet één van je dieren niet, neem dan direct contact op met je dierenarts en maak een afspraak voor controle. 

Wat wel?
Het belangrijkste wat konijnen moeten krijgen is een goed kruidenhooi mengsel en water. Als onze konijnen niet hoeven te groeien of jongen moeten grootbrengen kunnen ze daarvan leven. De voeding kan je aanvullen met een palletbrokje. Palletbrokjes zijn een complete voeding die gebalanceerd is voor deze huisdieren. Als laatste kun je ervoor kiezen om je konijnen te verwennen (met mate) met gezonde snacks zoals appel, mandarijn of een stukje broccoli of bloemkool.

Wanneer dan?
Konijnen zijn het meest actief in de schemer. Dat is het moment momenten waarop ze echt actief eten. Het advies is dan ook om alleen op die momenten voeding (inclusief gezonde snacks) aan te bieden. Kruidenhooi mogen ze onbeperkt krijgen en dienen ze altijd tot hun beschikking te hebben. Het is afhankelijk van jouw voorkeur wanneer je je dieren dan voert. De een verkiest de ochtend voor de avond, de ander liever andersom.

Hoe dan?
Om het eten iets uitdagender te maken is er de mogelijkheid om aan voedselverrijking te doen. Dit is niet anders dan wat dierverzorgers in dierentuinen al jaren doen. Bij tijgers houdt dat in dat ze het vlees vastmaken, hoog ophangen of verstoppen. Bij konijnen kan je dat doen door de brokjes te verstoppen in een speciale voerbal. In een oude eierdoos kan je het ook stoppen. Dit ziet er misschien niet zo leuk uit, maar je konijn heeft er net zoveel plezier in.

Wil je nog meer weten over de voeding van konijnen en wat je allemaal wel en niet kunt doen? Neem dan een kijkje op de site van BunnyBunch.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *