Hoe huisvest je konijnen?

Hoe huisvest je konijnen?

met Geen reacties

Dat konijnen, na honden en katten het meeste worden gehouden als huisdier is ons niet vreemd. Deze schattige dieren veroveren snel de harten van kinderen en lijken relatief makkelijk te houden. Helaas zien we veel konijnen op ons spreekuur die niet de juiste verzorging ontvangen. Dit is niet omdat een eigenaar dit niet wil doen, maar omdat er veel onjuiste informatie wordt gegeven. Maar ook omdat konijnen nog wel eens in een opwelling worden gekocht.

In de komende weken willen we jullie informeren over de verzorging van konijnen. Wat daar allemaal bij komt kijken en waar je rekening mee moet houden als je konijnen koopt. Vorige week vertelden we al dat een konijn een groepsdier is en dat je dus altijd minimaal twee konijnen hebt. Deze week geven we je meer informatie over de huisvesting van deze harige vriendjes.

Te klein
Wist je dat de meeste konijnenverblijven die te koop zijn bij een dierenwinkel of tuincentrum nét voldoen aan de minimale eisen, maar dat ze volgens ons en je konijn te klein zijn? In onderstaand filmpje wordt kort uitgelegd waar de afmetingen van een konijnenverblijf aan moeten voldoen. 

Buiten of binnen
Konijnen kunnen prima buiten gehuisvest worden, als ze maar goede beschutting tegen kou, regen (vocht) en warmte hebben. Huisvest je je konijnen buiten, houdt dan rekening met waar je het verblijf neerzet. Achter in de tuin is misschien niet de beste plek. Als het regent moet je een eind lopen en verkleint de kans dat je minimaal twee keer per dag gaat. Ook kan het zijn dat er onvoldoende beschutting is.

Als laatste moeten konijnen zich veilig voelen buiten. In Lelystad lopen in de nacht vossen en bunzingen door de wijken en die lusten wel een konijn. Dat betekent dat je een plek moet hebben waar ze beschut zitten én je moet het ook echt veilig maken. Bunzingen en vossen graven eenvoudig onder het gaas door. Maak het verblijf dus ook van onder goed dicht met stevig materiaal..

Schoonmaken
Waarschijnlijk het minst leuke klusje, maar het moet toch echt gedaan worden. Als je de konijnen gekocht hebt voor je kinderen betrek ze hier dan bij. Kinderen kunnen (tot een bepaalde leeftijd) de verantwoordelijkheid van een huisdier niet zelf dragen. Als ouder ben je altijd verantwoordelijk voor de hele verzorging. 

Schoonmaken van het verblijf wordt wekelijks gedaan. Het toilet van de konijnen doe je dagelijks of om de dag. Zo blijft het verblijf langer schoon en netjes. Zijn je konijnen niet zindelijk, verschoon het dan twee keer in de week om vliegen weg te houden.

Wil je meer informatie over het inrichten en onderhouden van het verblijf van je konijn? Neem dan eens een kijkje op de site van BunnyBunch.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *