Heeft mijn huisdier overgewicht?

Heeft mijn huisdier overgewicht?

met Geen reacties

Om je huisdier vitaal en qua energieniveau gezond te houden is het belangrijk dat hij/zij een gezond gewicht heeft. Maar hoe weet je dat het gewicht van je huisdier gezond is en wanneer dat een probleem kan worden?

In verschillende landen zijn er studies geweest en is aangetoond dat ten minste 1 op de 5 honden en katten te zwaar is. Obesitas kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten, artritis, chronische aandoeningen en bij katten ook blaasproblemen. 

Er zijn verschillende factoren die een hond of kat meer vatbaar maken voor overgewicht. Bepaalde rassen, zoals de Labrador Retriever, hebben meer kans om te zwaar te worden dan een ander ras. Ook zeer kleine rassen lopen meer risico. Bij katten heeft de Europese Korthaar sneller overgewicht. Maar ook als een kat alleen in huis wordt gehuisvest is de kans dat hij te zwaar is groter, dit is natuurlijk vooral afhankelijk van de uitdaging die hij/zij in huis krijgt.

Door regelmatig je huisdier te wegen (bij de dierenarts of thuis) houd je in de gaten of deze niet aankomt of aan het afvallen is. Maar daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe je bepaalt of je hond of kat te zwaar is. Het makkelijkste is dit vast te stellen door te proberen de ribben van je huisdier door de vacht te voelen. Als je de ribben kunt voelen, maar ze niet uitsteken, dan heeft je huisdier een gezond gewicht. Moet je duwen op de huid om ze te kunnen voelen, dan heeft je hond of kat overgewicht.

Wil je graag een advies of een tweede mening over het gewicht van je huisdier dan is het altijd mogelijk om je te helpen. Wil je gericht hulp bij het afvallen van je huisdier? Dan kan je telefonisch een afspraak inplannen. Onze paraveterinairen helpen je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *