Katten en hun bak

Katten en hun bak

met Geen reacties

Regelmatig geven wij advies over het ‘Kattenbakbeleid’ dat u in huis moet hebben. Katten met blaasklachten hebben behoefte aan het juiste beleid in huis, naast hun behandeling die ze van ons ontvangen. Krista Sinke, kattengedragsdeskundige en werkzaam bij Begrip voor de Kat, heeft een artikel gemaakt hierover. Dat delen we graag met u.

Kattenbakbeleid
Onzindelijkheid kent vele oorzaken. Vaak is de kattenbak de oorzaak voor het in huis plassen of poepen, zelfs als de kat de kattenbak af en toe wel gebruikt (en dus niet altijd onzindelijk is). Daarom volgen er nu enkele tips voor een optimaal kattenbakbeleid, die de onzindelijkheid mogelijk verhelpen of voorkomen.

Tips voor optimaal kattenbakgebruik
Bij onzindelijkheid is het van belang om de kattenbak aantrekkelijker te maken. Voor sommige katten kan één verandering al genoeg zijn om de onzindelijkheid te stoppen; bij andere katten is het soms nodig om het hele lijstje af te werken om tot het gewenste resultaat te komen.

 • Zet de kattenbakken op een rustige plaats. Onrust maakt dat de kat liever een rustiger plekje zoekt om zijn behoefte te doen, zoals bijvoorbeeld uw dekbed of bank.
 • Kattenbakken verdelen over verschillende plaatsen (verschillende ruimtes) in het huis. Katten zien kattenbakken op één rij namelijk als één grote kattenbak.
 • Voor het aantal kattenbakken in huis is de richtlijn: één kattenbak per kat, plus een extra bak. Deze richtlijn geldt ook als de kat tevens zijn behoeften buiten kan doen. Indien u één kat heeft, plaatst u dus minimaal twee kattenbakken. Een eenvoudig afwasteiltje kan al goed dienen als extra kattenbak.
 • Voer/water niet te dicht bij de kattenbak plaatsen. Er moet minimaal anderhalve meter tussen zitten (maar liever meer).
 • Merk kattengrit veranderen. Kies bij voorkeur een klontvormend kattengrit zonder geurtje; de meeste katten vinden een geurtje namelijk niet fijn. Klontvormend grit is erg gemakkelijk en hygiënisch in gebruik aangezien het klontjes vormt van de urine.
 • Gebruik een voldoende dikke laag kattengrit, minimaal 3 cm. Katten vinden het prettig goed te kunnen graven in de bak.
 • Gebruik liever geen kattenbak met een deksel (kap erover). Sommige katten vinden dit beangstigend, omdat ze geen goed overzicht van de omgeving hebben.
 • Het klepje altijd uit de kattenbak verwijderen! Dit klepje belemmert ook het overzicht, maar zorgt er tevens voor dat de geur in de kattenbak blijft hangen.
 • Kattenbak regelmatig en goed schoonmaken. Dit houdt in:
  • Iedere dag uitscheppen.
  • Minimaal eenmaal per twee weken geheel verschonen bij klontvormend grit.
  • Minimaal eenmaal per week geheel verschonen als u grit gebruikt dat geen klonten vormt.
  • Iedere dag geheel verschonen indien u houtkorrels in de kattenbak heeft.
  • Eén à twee druppels chloor in de bak doen na het schoonmaken. Veel katten kunnen die geur niet weerstaan en hebben daardoor een extra stimulans om de kattenbak te gebruiken.
 • Als de kat één of slechts enkele plekken heeft waar hij onzindelijk is, plaats de kattenbak dan op deze plaats(en). Indien de kat weer geleerd heeft het in de bak te doen, kunt u langzaam de kattenbak naar de oude plek terug verhuizen (maximaal twee meter per week).

Indien al deze maatregelen niet (voldoende) helpen of u nog andere vragen heeft, neem dan contact op met mij (Begrip voor de Kat).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *