Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

met Geen reacties

Heel veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk en hoewel de jaarwisseling van 2020-2021 veel rustiger verliep dan voorgaande jaren, is het een jaarlijks terugkerend onderwerp. Samen met Martin Gaus Hondenschool Lelystad organiseerden wij een lezing over dit onderwerp bij ons in de kliniek. Op dinsdagavond 9 november zat de wachtkamer van de kliniek vol met geïnteresseerden. Uiteraard geheel volgens de COVID-regels van dat moment.

Een kort verslag van de avond
Anne Dane van de hondenschool vertelde over waar angst vandaan komt en hoe het gevormd wordt. Een hondje kan al met angst uit het nest komen, als het moederdier angstig was en het nest geboren werd rondom oud en nieuw. Maar ook door een nare ervaring met harde geluiden kan een hond generaliseren en bang worden voor vuurwerk, vallen van een pan en onweer. bijvoorbeeld.

Hierna vertelde ze wat er gedaan kan worden om de angst te controleren en waar mogelijk om te buigen naar een ontspannen hondje tijdens de jaarwisseling. Dingen die belangrijk zijn is het gedrag van je hond herkennen en daarop kunnen inspelen. Wil je precies weten wat je kunt doen, neem dat contact op met Martin Gaus Hondenschool Lelystad. Het verhaal en advies is te uitgebreid om dit hier goed te kunnen vertellen. Daarnaast is iedere hond anders en kan een individuele aanpak verstandig zijn.

Nadat het duidelijk was voor iedereen hoe ze met hun hond aan de slag konden gaan, kwam Rianne aan het woord. Rianne is paraveterinair in de kliniek en vertelde over de verschillende middelen die ingezet kunnen worden bij vuurwerkangst. Voor iedere hond is de keus mogelijk anders. Sommige honden zijn extreem angstig en hebben zware medicijnen nodig. Andere honden zijn bang, maar functioneren nog wel en kunnen net een beetje ondersteuning nodig hebben. Naast adviezen voor honden, gaf Rianne ook advies over hoe je om kan gaan met je kat in huis.

Wil jij weten wat het beste is voor jouw hond of kat? Neem dan contact op met de kliniek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *