Dier Diabetes Maand

Dier Diabetes Maand

met Geen reacties

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag en daarom staat Diabetes (suikerziekte) deze maand bij ons op de agenda. Want wist je dat 1 op de 200 Nederlandse katten en 1 op de 500 Nederlandse honden Diabetes heeft? Veel eigenaren weten niet dat deze ziekte ook bij hun huisdier kan voorkomen en een nog groter deel weet niet welke symptomen hun huisdieren hebben. En dat willen we deze maand veranderen.

Diabetes Mellitus – ofwel suikerziekte, is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline. Dat heeft invloed op het bloedglucosegehalte van de hond of kat. De glucose (suiker) is afkomstig uit het voer dat de hond of kat eet. Het voer wordt door het spijsverteringsstelsel in kleine onderdelen afgebroken om het lichaam van energie te voorzien.

Glucose is een van de onderdelen en een belangrijke bron van energie. Glucose wordt vanuit de darmen in de bloedsomloop opgenomen en naar de cellen in het hele lichaam gebracht. Deze cellen hebben weer insuline nodig om de glucose op te nemen. Gezonde dieren maken eenvoudig insuline aan, maar dieren met suikerziekte niet. En omdat de glucose bij deze dieren niet wordt opgenomen, stapelt het op in het bloed.

Lees meer over suikerziekte op de site van onze collega’s van het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *