Halloween met je hond, dat is gewoon leuk?!

Halloween met je hond, dat is gewoon leuk?!

met Geen reacties

Zondag 31 oktober is het Halloween en we zien dat steeds meer en meer in Nederland gevierd worden. Het feest komt traditioneel vooral gevierd in Ierland, Engeland, de Verenigde Staten en Canada. 

Oorspronkelijk is Halloween een feest uit de Keltische cultuur. De Kelten geloofden dat op deze dag de geesten van alle overledenen van het afgelopen jaar terugkeerden en probeerden een lichaam in bezit te nemen. De geesten werden aangetrokken door voedsel voor de deuren te leggen. Maar om de boze geesten af te weren droegen mensen maskers, zodat de boze geesten door hen zouden worden afgeschrikt en hun lichaam niet in bezit zouden nemen.

In Amerika geven mensen jaarlijks 350 miljoen dollar uit aan kostuums voor hun huisdieren. In Engeland is het in verhouding nog veel groter. Daar wordt 330 miljoen pond uitgegeven aan huisdierkleding voor Halloween. In de VS is het sinds 1990 een traditie een optocht te houden speciaal met gekostumeerde honden, de Tompkins Square Halloween-hondenoptocht in New York.

Vraag is wie we daar een plezier mee doen. In Nederland en België is het nog niet zover, maar ook hier zijn de verklede honden tegenwoordig niet meer ongewoon. Onderzoek wees uit dat ongeveer de helft van de bevolking hier Halloween viert. En hoewel het Noorden en Oosten wat achter ligt, is het in de grote steden best populair aan het worden. 

Het lijkt allemaal onschuldig, maar je kunt je afvragen hoe blij honden ermee zijn als ze verkleed worden. Zeker als ze worden meegenomen door hun verklede bazen, die zich ook nog eens anders dan anders gedragen, zullen niet alle honden dit waarderen. Er zijn dan al een behoorlijk aantal bedrijven dat hondenkostuums aanbiedt.

Hoewel er wel wordt gezegd dat alle aandacht goed is, maar met dingen die hun poten bedekken of hond hoofd zijn ze meestal minder blij. Ook uitgebreide kostuums waaraan extra staarten of andere grote onderdelen zitten worden zelden gewaardeerd. Wie ervoor kiest aan deze trend mee te doen met zijn hond moet zich dan ook bedenken dat Halloween voor veel mensen een leuk feest is maar dat je hond verkleden vooral ook leuk is voor de eigenaar.

Zodra het kostuum het natuurlijke gedrag belemmert kun je je afvragen of het nog een goed idee is. Veel honden hebben problemen met dingen als laarzen, maar met name onderdelen van een kostuum die het hoofd bedekken zijn geen goed idee. Daarvan is vrijwel altijd stress het gevolg.

Kort en goed zou je kunnen zeggen dat Halloween een traditioneel en voor velen leuk feest is, maar over het algemeen geldt dat dus niet voor honden.Halloween met je hond, dat is gewoon leuk?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *