In 10 stappen hardlopen

In 10 stappen hardlopen

met Geen reacties

Het afgelopen jaar zijn er veel hardlopers bij gekomen in Nederland. Vanwege Corona zijn we massaal naar buiten gegaan om te sporten. En als hondeneigenaar is het wel zo leuk om de buitenpret te delen met je viervoeter. Maar hoe doe je dit nou op een verantwoorde manier? 

  1. Als eerste denk je aan de veiligheid van jezelf en je hond. Hoe verleidelijk ook, loslaten van je stuiterbal is misschien niet overal even handig. Doe dat echt alleen op een plek waar dat kan. En zorg ervoor dat je hond de basis commando’s kent en daar ook naar luistert. 
  2. Ga op zoek naar een fijn hondentuig/riem die fijn is voor jullie beiden. Gebruik dit tuig en deze riem uitsluitend voor het hardlopen. Zo weet je hond wat er komen gaat. Bekijk hier alle hardloopriemen.  
  3. Zorg dat je hond volwassen is en jouw tempo kan bijhouden, zonder boven zijn eigen tempo te lopen. Over het algemeen kunnen honden van een middelmaat formaat (15-30kg) goed met je hardlopen. Maar kijk vooral naar jouw hond. Sommige kleinere rassen kunnen het prima aan en ook grotere rassen lopen soms in een fijn tempo naast je. 
  4. Ga niet hardlopen met je hond als hij gezondheidsproblemen heeft of zijn bouw het niet toestaat. Wil je weten of jouw hond mee kan hardlopen of twijfel je? Maak een afspraak bij je dierenarts om je hond na te laten kijken en vraag advies. 
  5. Zorg dat je hond niet net een maaltijd heeft gehad. In de drie uur voor het hardlopen geef je hem geen eten en je wacht ook minimaal een half uur na het hardlopen voordat je hem eten geeft. Water mag wel, maar geef niet direct heel veel en ook niet te koud water.
  6. Loop niet te hard van stapel. Bouw het langzaam op en kijk naar je hond. Begin met snelwandelen gedurende 1 of 2km en bouw dat langzaam uit naar meer. Als je rond de 5 km zit kan je het tempo opvoeren. Je hond zal het tempo bepalen dat jullie uiteindelijk samen hardlopen. Blijf goed naar je hond kijken, kan hij het aan? 
  7. Honden zijn geen lange afstandsrenners. Ga je meer dan 5kg hardlopen? Laat je viervoeter lekker thuis. 
  8. Begin met een warming-up voor jezelf en een snuffelrondje voor je hond. Tijdens het snuffelen kan hij ook zijn behoeftes doen. Zo voorkom je een noodstop als je hond plots gaat zitten poepen. 
  9. Loop zo veel als mogelijk op een zachte ondergrond. Asfalt en tegels zijn geen plek voor een hond om hard te lopen. Zijn voetzooltjes gaan daarvan kapot. 
  10. Voorkom oververhitting! Ga niet hardlopen met je hond als het warmer is dan 20-22°C. Neem water mee zodat je hond na het hardlopen direct wat kan drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *