Onze duurzaamheid

Onze duurzaamheid

met Geen reacties

Onlangs is onze kliniekmanager Rianne bij de Najaarsdag van de KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) aanwezig geweest. Deze dag stond in het teken van duurzaamheid binnen de diergeneeskunde. Iets waar wij als dierenkliniek ook graag over nadenken.

Er zijn om te beginnen 3 onderdelen van duurzaamheid binnen de dierenkliniek. Het afval dat we produceren, de medicijnen die worden ingezet en onze medewerkers. Het eerste onderdeel, het afval, is misschien op het oog misschien het eenvoudigste. Dat kunnen we op de juiste manier scheiden en afvoeren. Maar wanneer we minder afval maken, is het natuurlijk nog beter.

Een berg afval
In de Nederlandse ziekenhuizen wordt er per operatie ongeveer 17kg afval gemaakt. Dat is natuurlijk enorm afhankelijk van wat voor een operatie, maar het is een enorme hoeveelheid. Binnen de dierenkliniek is die hoeveelheid al veel minder. Dit komt vooral door wet- en regelgeving, die humaan veel groter is. Maar waar humaan de hoeveelheid verminderd moet worden, willen wij dat ook. Daarbij kan je denken aan het verminderen van verpakkingsmateriaal om instrumenten steriel te maken. In plaats van plastic, dat we na gebruik moeten weggooien, kunnen we gebruik maken van aluminium bakken en katoenen doeken. En zo zijn er nog een aantal voorbeelden die we kunnen veranderen om ons afval te verminderen.

Is het voor jou bestemd?
Het tweede onderdeel gaat over medicijnen en het verminderen van het gebruik, maar ook het correct gebruiken van de medicijnen. Zo voorkomen we dat deze in het milieu terecht komen en er verontreiniging optreedt en mensen en dieren ziek worden van de middelen die niet voor hen bestemd zijn.

Een voorbeeld hiervan zijn ontwormingsmiddelen. Deze worden over het algemeen preventief ingezet om te voorkomen dat kinderen en natuurlijk ook anderen in de omgeving ziek worden. Maar bij het geven van deze middelen, worden ze uiteindelijk ook uitgescheiden door het huisdier. De poep verdwijnt in veel gevallen in de bodem en hierdoor wordt deze verontreinigd. Andere dieren en organismen worden mogelijk ziek en het ecosysteem veranderd. Dit kan eenvoudig opgelost worden op twee manieren.

  1. Wanneer je een ontworming hebt gegeven ruim je de ontlasting van je huisdier gedurende een week op en voer je af via het huishoudelijk vuil (de grijze container).
  2. Vier keer per jaar laat je een ontlastingsonderzoek uitvoeren. Heeft je huisdier geen wormen, hoeft er ook geen ontwomingsmiddel gegeven te worden.

Medewerkers
Het laatste onderdeel van de duurzaamheid binnen dierenklinieken zijn onze medewerkers. We willen onze collega’s zo lang mogelijk, op een fijne manier aan het werk houden. Dat houdt in dat we in gesprek moeten blijven met onze collega’s. Alleen op die manier weten we of er voldaan wordt aan wat zij nodig hebben om dit doel te bereiken.

Verduurzaming van onze kliniek is iets waar wij veel mee bezig zijn en deze dag vol met kennis heeft ons het zetje gegeven om weer verder te kunnen. We houden jullie op de hoogte!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *