5 handigheidjes uit de kliniek

5 handigheidjes uit de kliniek

met Geen reacties

Ons werk brengt soms best wat uitdagingen met zich mee. Gedurende de jaren hebben wij en onze collega’s wat handigheidjes gevonden om ons werk makkelijker te maken. Deze tips delen we graag met jullie, want ook jullie hebben vast wel eens te maken met weerstand bij je huisdier.

Pillenschieter
Eén van de meest gebruikte hulpmiddelen die wij in de praktijk gebruiken, is dit kleine ding. Een pillenschieter zorgt ervoor dat een tablet, met zo min mogelijk gevaar voor je eigen vingers, achterin de bek van je hond of kat komt.

De tablet wordt tussen het ‘bekje’ van de pillenschieter geklemd. In de pillenschieter kan eventueel een klein beetje water opgezogen worden, zodat je hond of kat gelijk een slikreflex krijgt op het moment dat de tablet in de bek komt. Het is vrij lastig om uit te leggen hoe je vervolgens een tablet met een pillenschieter inbrengt, daarom verwijzen wij je graag naar dit filmpje

Purrito – ook voor konijnen handig
Katten hebben graag controle over de situatie waar ze in zitten. Dat willen ze bij jou thuis, maar ook zeker bij ons in de kliniek. Om een kat in bedwang te houden, maar ze wel het gevoel van controle te geven, maken wij nog wel eens gebruik van een handdoek. Voor ons een veilige manier om een kat te hanteren.

Hoe pak je dit aan? Je zet je kat op een grote, dikke handdoek en slaat beide kanten van de handdoek om je kat heen (zoals je een Burrito dichtvouwt). Je kat heeft zo minder de indruk dat hij wordt vastgehouden en toch kan hij eigenlijk niets. Deze manier van hanteren, is een minder stressvolle ervaring voor je kat. De foto bovenaan deze blog geeft een goed beeld van hoe het er dan uit ziet.

Achteruit de reismand in
Bij ons is het nooit een probleem een kat weer in een reismand te doen. Ze willen immers graag weer naar huis. Een kat thuis in een reismand krijgen, is nog wel eens een uitdaging. Zeker als je kat de reismand associeert met een stressvolle gebeurtenis.

Belangrijk is dat de reismand in het dagelijkse leven gebruikt wordt voor iets leuks of lekkers. Zet hem op een fijn plekje, met een lekkere dikke handdoek erin en laat je kat er heerlijk in slapen. Het kan ook helpen een deken over de reismand te doen, om zo een veilige plek te creëren, of er lekkere snoepjes in te leggen.

Heb je deze tips nog niet gebruikt en zet je kat alle pootjes in om ervoor te zorgen dat hij niet de reismand in hoeft, doe dan het volgende. Zet de reismand op zijn achterkant. Het deurtje is nu dus aan de bovenkant en staat open zodat de kat erin kan. Pak vervolgens je kat en laat hem er met zijn achterpootjes eerst inzakken. Zodra je kat er dan in zit, sluit je de mand. Het makkelijkste is wel om dit samen met iemand anders te doen. De een houdt de mand vast, de ander de kat. Reismandjes die aan de bovenkant open kunnen, zijn aan te bevelen om deze handeling nog makkelijker te maken. Zo kunnen wij ze op de kliniek ook prettiger uit hun reismand halen.

Laat je hond zelf lopen
Je hond wil de spreekkamer niet in en je staat te trekken om hem/haar mee te krijgen. Je hond zal op deze manier niet sneller naar binnen lopen. Laat de dierenarts of paraveterinair achter je hond staan en loop zelf de spreekkamer in terwijl je de lijn een beetje laat vieren. Over het algemeen zal je hond je de kamer in volgen en kan de dierenarts rustig achter jullie aan mee de kamer in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *