Uitwaaien op de fiets

Uitwaaien op de fiets

met Geen reacties

Vorige week deelden we 10 tips voor het hardlopen met je hond. Deze week gaan we iets anders doen. Deze week fietsen willen we graag gaan fietsen met onze hond. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je allemaal aan denken? 

Wel fietsen of niet fietsen, dat is de vraag
Niet iedere hond kan naast de fiets. Denk aan rassen met een korte snuit, zoals de Shih Tzu of de Franse Bulldog. Die overigens naast hun bouw ook hun afmeting niet mee hebben. Want kleine honden hebben moeite met meekomen naast de fiets. Een fijn tempo voor hen is voor ons een te laag tempo om te fietsen. Maar je moet ook rekening houden met de levensfase en gezondheid van je hond. Een pup mag nog niet naast de fiets, dat is te belastend voor zijn groeiende lijf. En een hond op leeftijd neem je ook niet meer mee. Wil je weten of jij je hond mee kan nemen naast de fiets en twijfel je? Neem contact op met de praktijk en plan eventueel een consult in voor een lichamelijk onderzoek en advies van de arts.

Kan je hond niet meelopen naast de fiets, maar wil je wel graag samen op pad? Er zijn fietsmandjes speciaal voor kleinere honden en voor de grotere rassen zijn er fietskarren.

Klaar voor de start…
Bouw het langzaam op en ga niet direct 10km fietsen met je hond. Belangrijk is dat hij netjes naast de fiets kan lopen, niet trekt of te veel afleiding heeft van andere weggebruikers en honden. 

Dit kan je het beste trainen terwijl je nog naast de fiets staat. Loop met je hond en de fiets een stukje en train je hond dat hij er netjes naast blijft. Heb je het idee dat het goed gaat, kun je op de fiets stappen en een stukje fietsen. Vraag een ander de hond vast te houden en met de hond mee te lopen terwijl jij fiets. Gaat dat goed? Neem dan de lijn over. 

Fiets niet harder dan dat je hond draaft. Een drafje is een gang waarbij de hond altijd twee poten aan de grond heeft. Een galop (de snelste gang, met een zweefmoment) is te belastend voor de hond om langere tijd te doen en kan hij niet zo lang volhouden.

En dan
Bouw de afstand langzaam op. En bedenk je dat je met een rustig tempo fietsen al snel 10km per uur gaat. Dan ben je dus met een minuut of 6 al 1km onderweg. Als je begint met fietsen is 1km al een behoorlijke afstand om te lopen voor je hond. Begin dus met een halve minuut fietsen en bouw dat langzaam uit naar meer. Kijk hierbij goed naar je hond. Begint hij meer te hijgen, loopt hij anders of tilt hij pootjes niet meer goed op? Dan ben je te ver gegaan.

Wat heb je nodig?
Je zult merken dat je bij het vasthouden van de lijn je makkelijk van je fiets getrokken wordt. Het is dan ook veiliger om gebruik te maken van een fietsstang voor je hond. Deze zorgt er voor dat de klap van het trekken opgevangen kan worden. Maar ook dat je hond niet te dicht bij de fiets en trappers kan komen. Belangrijk is wel dat je hiermee oefent voordat je direct een stuk gaat fietsen.

Tijdens het fietsen is het voor je hond prettig om een tuig te dragen in plaats van een halsband. Gebeurd er iets wordt de klap opgevangen door zijn lijf en niet door zijn nek, waar veel meer mis kan gaan.

Lekker moe
Het lijkt een ideale manier om je hond moe te maken als hij altijd druk is. Maar houdt rekening met zijn conditie die alleen maar beter wordt. Een drukke hond kan je beter rustig krijgen met denkspelletjes.

Regels
Voor nu is het zaak dat je eerst gaat oefenen met het fietsen en je hond het leert. Volgende week vertellen we je dan de regels van het fietsen met je hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *