Happy Cat Month

Happy Cat Month

met Geen reacties

In samenwerking met Catcetera

Alle kleuren
September staat in het teken van Vrolijke katten. De maand begon op 1 september met een speciale dag, voor alleen Rode katten. Rode katten lijken bijna altijd rode katers te zijn en deze spreken ook vaak tot ons in verhalen en afbeeldingen. Denk aan de Rode Kater (Jan, Jans en de Kinderen), Dikkie Dik en de Gelaarsde Kat. Maar zijn er dan alleen maar rode katers? Nee, er zijn ook poezen met deze mooie kleur. Het komt alleen veel minder voor omdat de kleur genetisch niet eenvoudig is om door te geven. Wil je precies weten hoe het wordt doorgegeven? Dan kan je op deze site terecht.

Maar deze maand proberen we katten een vrolijk leven te geven. Het maakt niet uit welke kleur ze hebben, als ze maar vrolijk zijn! Maar hoe maak je je kat nou vrolijk? Hoe zorg je ervoor dat hij/zij een fijn leven bij je heeft? Samen zoeken we uit of je kat al vrolijk is. En kan hij nog vrolijker worden? Hoe doe je dat dan? 

Een kattenleven
Laten we vooropstellen dat katten niet echt ‘vrolijkheid’ kennen. Ze zijn eerder ‘tevreden’ of ‘zonder zorgen’. Daarbij kijk je vooral naar het gedrag wat je niet ziet om te kijken hoe je met je kat gaat. Loopt hij zonder stress door je huis? Blijft hij niet bij de trap zitten wachten terwijl de andere kat op de trap zit (wordt de weg naar boven geblokkeerd dan geeft dat vaak wel at stress)? Heeft hij geen vechtwonden? Doet hij zijn behoeften gewoon op de kattenbak of zoekt hij ook wel eens andere plekjes in huis? Eet en drinkt hij zoals je gewend bent of is dat veranderd? 

Katten slapen zo’n 16 tot 20 uur per dag. De hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kat. Daarnaast wassen ze zich ongeveer 1 tot 3 uur van de dag. Er blijft dus niet veel tijd over voor andere activiteiten. Maar in die tijd doet hij zijn behoeften, eet en drinkt hij en is hij in voor een jaagspelletje met jou. 

Een beter kattenleven
Je kan je kat vrolijker maken door bijvoorbeeld een andere kattenbak of één extra kattenbak in huis. Misschien heeft hij liever geen luikje ervoor? Of zit hij graag zonder of juist met een kap erop. Is de kattenbakvulling naar wens? Zijn er genoeg plekjes in huis om lekker te liggen? Zijn ze op hoogte en kan hij de ruimte goed overzien? En kan hij er goed bijkomen of lukt het toch niet meer zo goed als toen hij nog een jonge god was? Allemaal vragen die je jezelf kan stellen om er vervolgens ook iets mee te doen. 

Wil je graag meer hulp bij het onderzoeken hoe het met je kat gaat? Of ben je op zoek naar fijne producten voor je kat? Neem dan eens een kijkje op de site van Catcetera. Of stel je vraag aan de gedragsdeskundige achter de webshop, Adriënne, via mail. Zij kan je altijd verder helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *