4 Wintertips voor je hond

4 Wintertips voor je hond

met Geen reacties

De winter is in aantocht en dan is het goed om na te denken wat je kunt doen voor onze vriendjes met vier pootjes. In deze serie van drie blogs vertellen we je wat je kan doen voor je hond, kat of konijn. Veel dieren genieten van de frisse ochtenden, maar er zijn er misschien wel net zo veel die liever in hun warme mandje blijven liggen. Wat je kan doen is dus afhankelijk van je dier en jij weet het beste wat hij/zij graag wenst. We beginnen deze serie met tips voor jou en je hond(en). 

 • Kleding
  Schaf een trui of dekentje aan voor je hond. Honden kunnen het al koud hebben onder de 15-10℃ en gaan rillen. Trek die honden een jas of trui aan en houdt ze extra in de gaten. Maak je rondje niet te lang en blijf vooral niet te lang ergens stil staan. Maar hoe weet je of je hond een jas of trui kan gebruiken?

  • Je hond heeft geen of heel weinig ondervacht
  • Je hond heeft een zeer geringe vetlaag of een laag lichaamsgewicht
  • Kleinere honden
  • Puppy’s
  • Senior honden
  • Zieke honden
 • Pootjes
  Deze hebben het zwaar te verduren in de winter. Door voldoende (warm) bloed blijven ze wel warm genoeg, maar met extra kou van water en sneeuw is het wel afzien. Je kan je hond helpen door het haar tussen de voetzooltjes kort te houden, zo drogen ze sneller op én blijft sneeuw minder goed plakken. Wat vooral vervelend en zelfs pijnlijk kan zijn, is zout en pekel dat gestrooid wordt in de winter. Spoel de pootjes van je hond af als je thuis komt zodat het zout verwijderd wordt en droog ze daarna goed af. Je kan de voetzooltjes extra beschermen door ze vooraf in te smeren met Vaseline (zonder toevoegingen). Dit voorkomt ook het vastkleven van sneeuw.
 • Water
  Houdt je hond weg van het water als je hem gaat uitlaten. Niet alle honden hebben door dat het water bevroren is en lopen er, voordat je het doorhebt, overheen. En voor dat je het weet ligt je hond in het water. Maar ook kunnen de voetzooltjes aan het ijs blijven plakken. En het drinken van ijskoud water is mogelijk gevaarlijk. Zeker als het veel is.
 • Warmte
  Het is een beetje een open deur, maar zorg voor een fijne, droge en warme plek in huis. Blijft je hond meestal buiten, dan is het nu ook belangrijk om een plekje te maken in huis. Dit hoeft natuurlijk niet in je woonkamer te zijn waar het 20℃ is, maar in de hal of bijkeuken is het een stuk aangenamer dan buiten in een kennel. Zelfs poolhonden worden met 5℃ naar binnen gehaald. Dus voor jouw hond is het ook beter om binnen te zijn. Pas wel op met warmtebronnen zoals een kruik. Je wilt niet dat je hond zich brand.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *